Det opplyser offiserenes advokat, Christian Grahl-Madsen, til Forsvarets forum.
– Forliket innebærer blant annet at offiserene får etterbetalt lønn med 8,1 millioner kroner og at de får lønnet permisjon for å kunne fullføre kvalifiserende utdanning, skriver offiserens advokat Christian Grahl-Madsen i en SMS til Forsvarets forum.
Altså får hver av offiserene 180.000 kroner hver. Dette skal utbetales som lønn, og senest innen 12. juli.
De som ønsker å ta opp fag på inntil 7,5 studiepoeng, skal få permisjon til å gjøre dette.
Ifølge regjeringsadvokat Siri Kristiansen, som har ført saken for Forsvarsdepartementet er forliket, for begge parter, inngått av pragmatiske grunner.
– Departementet fastholder dermed at det ikke var rettslig grunnlag for det erstatningskravet som ble fremmet. Forliket får ingen virkning utover denne konkrete saken som nå er avsluttet i domstolen, sier Kristiansen i en kommentar til Forsvarets forum.
forliket
Forliket innebærer at offiserene mottar en engangsutbetaling på 180.000 kroner hver, totalt 8,1 millioner kroner. Dette skal utbetales som lønn, og skal betales senest innen 12. juli 2025.
Offiserenes plikttjeneste skal reduseres med tolv måneder.
De saksøkerne som melder seg opp til for å ta inntil 7,5 studiepoeng for å kvalifisere seg til videre masterstudier i ingeniørfag, eller andre fag som Forsvaret godkjenner, skal få fri eksamensdagen og to dager i tilknytning til eksamen, samt inntil elleve lesedager. Disse rettighetene kommer ikke i tillegg til annen permisjon med lønn ved lese- og eksamensdager for samme studie.
I forliket er følgende skrevet: «Forliket er inngått av pragmatiske grunner, og ingen av partene har oppgitt tideligere prosesstandpunkter.»
Partene skal selv bære egne saksomkostninger. De er enige om at saken skal begjæres hevet som forlikt og de frafaller retten til å anke.
Ifølge Kristiansen er pengebeløpet i forliket «beskjedent» i forhold til hva offiserene opprinnelig krevde, men høyere enn hva de tidligere har fått tilbudt.
– Begge parter har således strukket seg og kommet hverandre i møte, sier Kristiansen.
Dommeren oppfordret til mekling
Forliket kom tilsynelatende i stand etter at dommer Vilde Lindsetmo Trana onsdag kom med en oppfordring til begge parter.
– Dette er en prinsipielt viktig sak for begge sider. Det gjør at det er en viss sannsynlighet for at saken vil gå videre i rettssaken, uansett hva som blir utfallet her i tingretten, sa Trana onsdag.
Trana sa videre at dette i så fall ville innebære at saken trekkes ut i tid og at saksomkostningene ville øke.
– Så jeg vil komme med en oppfordring om å tenke dere om, hvorvidt dere er villig til å gå i dialog og diskutere en minnelig løsning.
På slutten av dagen satt partene seg ned med en rettsmekler, uten at pressen var til stede.
Feil i kontrakter
De 45 offiserene begynte på sin utdannelse ved Forsvarets høgskole i 2018 og 2019.
Ingeniørutdanningen de tok ble ett semester lenger enn det som var avtalt – og førte ikke til en ingeniørgrad.
Forsvaret har på sin side fastholdt at studiets lengde alltid var ment å skulle være tre og et halvt år, syv semestre. I kadettenes kontrakt, både i 2018 og i 2019, sto det tre år, altså seks semestre.
Det innebar også en lengre plikttjeneste enn de hadde sett for seg. Partene er enige om at denne plikttiden skal kortes ned med tolv måneder.
I retten krevde offiserene blant annet erstatning for tapt inntekt og manglende akkreditert bachelorgrad i ingeniørfag, samt oppreisning som følge av ulovlig anvendelse av Forsvarets disiplinærregelverk.
Offiserene har tidligere fått flere tilbud, uten at de har gått med på dette.
Mener staten har strukket seg lengst
Offiserene som stilte i retten som partsrepresentanter, fortalte onsdag om hvordan det var å gå til sak mot egen arbeidsgiver.
– Det er spesielt at vi står her i dag. Jeg vil ikke være her, sa en av offiserene.
Han sa at det likevel var nødvendig å ta saken til retten.
– For vi kan ikke ha det sånn. Vi må har mer orden i sysakene våre. Jeg liker Sjøforsvaret som arbeidsplass og det er viktig for meg å si.
En av de andre offiserene understreket at «det skal mye til for at en gjeng med offiserer saksøker sin egen arbeidsgiver». Av de 45 saksøkerne jobber 40 av disse fremdeles i Forsvaret.
Ifølge advokat Grahl-Madsen er offiserene fornøyde med utfallet.
Kravet i retten var et beløp på inntil 360.000 per offiser. Dette beløpet var opprinnelig høyere, men har blitt justert etter hvert.
Dersom offiserene hadde vunnet i retten, understreker Grahl-Madsen likevel at det sannsynligvis ville vært store forskjeller på hva hver enkelt offiser villa ha fått.
– Mange ville i så fall ligget i den størrelsesordenen som saken nå er forlikt på.
Som da altså er 180.000 kroner per offiser. Dette er et langt større beløp enn hva som ble tilbudt i april, da de ble tilbudt 80.000 kroner hver.
– Jeg mener det åpenbart er staten som har strukket seg lengst, sier Grahl-Madsen.
– Ingen betaler 8,1 millioner av pragmatiske hensyn, sier han.
Til det sier regjeringsadvokat Kristiansen at Forsvarsdepartementet hele tiden har ønsket å komme kadettene i møte, men at de har avslått flere tilbud om forlik.
– Vi er glade for at de, etter at alle bevis var lagt frem i retten, likevel ville inngå forlik. Her har begge parter strukket seg og kommet hverandre i møte, sier hun.