Nyheter

ADVARSEL: Majoren som forsøkte å presse en underordnet til å avgi falsk forklaring har fått en advarsel, sier viseadmiral Elisabeth Natvig til NRK.

NRK: Tre ledere beholder jobben etter varslingssaker

Tre ledere i Forsvaret med varslingssaker mot seg får beholde både jobb og grad.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det skriver NRK.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Et av varslene kommer fra Kristine Solhaug, som tidligere i sommer fortalte om hendelsen til NRK. Hun varslet om at en major skal ha forsøkt å presse henne til å avgi falsk forklaring etter at han hadde fyllekjørt etter en fest.

– Vi har sett på den saken på nytt og vedkommende er ilagt en skriftlig advarsel etter den gjennomgangen, sier viseadmiral og leder for Forsvarsstaben, Elisabeth Natvig, til NRK.

Lar Svingen-saken ligge

Den andre sakene omhandler Line Svingen, som var den første kvinnelige helikopterpiloten i det norske Forsvaret. I juni skrev NRK om hvordan Svingen mistet jobben i Forsvaret i 2009, der hun blant annet ble omtalt som «uskikket til å føre kommando».

Dette har senere blitt bestridt av LO, som mente oppsigelsen var på «oppkonstruert og uriktig grunnlag».

Les også: «Å gå tilbake for å be om unnskyldning krever mot»

Forsvaret trakk alle beskyldningene mot Svingen tilbake, og forsvarssjef Eirik Kristoffersen har beklaget. Natvig sier til NRK at saken er 13 år gammel, og at de ikke finner grunn til å evaluere den.

Fem varsler om seksuelt press - beholder jobben

I juli skrev NRK om en offiser som fikk varsler fra fem kvinner mot seg. Kvinnene som varslet har forklart seg om uønskede seksuelle tilnærmelser fra offiseren, som senere har rykket opp til å bli oberst.

Etter å ha mottatt en formell militær refs, som senere ble trukket tilbake, fikk mannen en skriftlig advarsel. NRK skriver at den ble makulert i slutten av juli, etter to år. Ifølge mannens advokat, John Christian Elden, har han klaget på advarselen som ble gitt i 2020.

– Vi fant ikke noen kritikkverdige forhold i hvordan saken har blitt behandlet i varslingskanalen, sier forsvarsstabsleder Natvig til NRK.

Les også: MOST-undersøkelsen 2020: Slik er tallene fordelt på forsvarsgren

Skriftlige advarsler er Forsvarets mildeste reaksjonform.

46 prosent av kvinner i Forsvaret oppgir å ha opplevd seksuell trakassering, viser en undersøkelse fra februar i fjor. I mai gikk forsvarssjef Eirik Kristoffersen ut med at alle varslingssaker skulle gjennomgås på nytt. Han mente at Forsvarets omdømme var skadd.

Powered by Labrador CMS