Meninger

Det må være klart at man kan gjennomføre førstegangstjeneste før man rykker inn, skriver Aksel Grunnvåg. Her ser vi rekrutter ved innrykk i Hæren.

Tvinges inn, kastes ut

Det er hverken positivt for soldaten eller Forsvaret å kalle inn vernepliktige for å så dimittere dem halvveis i tjenesten, skriver Aksel Grunnvåg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I flere år har Tillitsvalgtordningen i Forsvaret (TVO) løftet problemstillingen ved at vernepliktige ikke får fylt ut sikkerhetsklareringsskjema før de møter ved innrykk. Denne klareringen er nødvendig for å tjenestegjøre i operative stillinger, noe som har ført til at flere soldater kalles inn til tjeneste for å så bli dimittert så snart saken er avgjort.

TVO har løftet problematikken til Forsvarets personell- og vernepliktssenter (FPVS) med krav om at blanketten må fylles ut ved sesjon. FPVS har derimot ikke hatt kapasitet til å utføre denne forvaltningen før blanketten er digitalisert. Dette har resultert i et oppdrag gitt av Forsvarsdepartementet i 2018 til Forsvaret om å digitalisere blanketten.

Har du lyst til å delta i debatten?

Da har vi noen enkle retningslinjer du må følge:

  • Debattinnlegget bør være mellom 250-1000 ord
  • Kronikker og analyser fra fagpersoner kan være lengre
  • Det er forskjell på meninger og fakta: Påstander som hevdes å være sanne bør underbygges (bidra gjerne med lenker og tilleggsinformasjon)
  • Hold en saklig tone
  • Send bidraget til debatt@fofo.no

Men på grunn av manglende prosjektleder og at Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) i 2019 satte i gang et større digitaliseringsprosjekt, har denne leveransen blitt utsatt. TVO har derimot fått høre at NSMs prosjekt vil prioritere den nevnte digitaliseringen, og at det i løpet av starten på 2021 vil bli gjennomført testing. Videre vil FPVS sørge for at ingen som har en pågående klareringsprosess, må starte tjenesten sin før klareringen er ferdigstilt.

Det er verken positivt for soldaten eller Forsvaret å kalle inn vernepliktige for å så dimittere dem halvveis i tjenesten.

TVO ser på dette som et steg i riktig retning og at vi forhåpentlig får sikret rettferdig behandling av våre vernepliktige.

Det er verken positivt for soldaten eller Forsvaret å kalle inn vernepliktige for å så dimittere dem halvveis i tjenesten.

TVO håper derfor at den urettmessige praksisen som i flere år har vært standard, nå tar slutt. Videre vil TVO se på om de vernepliktige blir vurdert klarert på samme grunnlag som andre i staten.

Powered by Labrador CMS