Nyheter

SOLDAT: En ukrainsk soldat går på en vei i nærheten av et nedslagsfelt for russiske luftangrep i Kyiv i Ukraina. Forsvaret har mottatt henvendelser fra folk som vil bidra i landet. Bildet er datert 26. februar.

200-300 har kontaktet Forsvaret for å bidra i Ukraina

Forsvaret verver ikke personell for å bidra i konflikten, opplyser Forsvaret.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ukrainas president Volodymyr Zeleskyj har oppfordret europeere med kamperfaring til å slutte seg til ukrainske styrker etter invasjonen fra Russland. Ukrainas ambassade i Norge opplyser at opp mot 100 nordmenn har vist interesse for å bli frivillig soldat for Ukraina.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Også Forsvaret blir kontaktet av folk som vil bidra. Forsvarets forum er kjent med at disse henvendelsene kommer på mange plattformer og til flere avdelinger i Forsvaret. Mange av dem blir sendt videre til Forsvarets personell- og vernepliktssenter (FPVS).

Steinar Almerud som er leder for kontaktsenteret i FPVS skriver i en e-post til Forsvarets forum at de ikke har nøyaktige tall på hvor mange som har kontaktet dem om Ukraina, men anslår at det dreier seg om mellom 200 og 300 siden krigsutbruddet forrige torsdag.

Les også: Nå sendes norske våpen til Ukraina

— Vi mottar henvendelser daglig, men volumet er ikke stort sammenlignet med det vi ellers mottar. Innholdet i henvendelsene kan være vage slik at det er krevende å føre god statistikk på hva som angår krisen i Ukraina. De fleste som tar kontakt har ingen bakgrunn fra Forsvaret fra før, skriver han.

Almerud opplyser at de fleste lurer på hvordan de kan bidra, noen vil verve seg i Forsvaret, noen lurer på om de kan reise ned, og noen lurer også på hva som er lovlig eller straffbart ved å reise ned og delta i krigen.

— Hva gjør Forsvaret med disse henvendelsene?

— Vi svarer generelt med at Norge og NATO ikke er part i konflikten. Forsvaret verver ikke personell for å bidra i konflikten i Ukraina. Flesteparten av de som tar kontakt kan vi ikke hjelpe videre, og vi veileder heller ikke ut over Forsvarets normale kanaler.

Les også: Tidligere russisk utenriksminister ber soldater slutte å følge ordre

Generaladvokat Sigrid Redse Johansen sa til Forsvarets forum i forrige uke at det ikke er kriminalisert å slutte seg til en fremmed stats hær, men det er ulovlig å kjempe mot Norge. I mange tilfeller vil det også være ulovlig å slutte seg til ikke statlige militære aktører eller terrororganisasjoner.

Powered by Labrador CMS