Nyheter

RUINER: En mann går blant ruinene av et hus i en by utenfor hovedstaden Kyiv etter at et russisk missil traff stedet. Dette bildet er datert 2. mars 2022.
RUINER: En mann går blant ruinene av et hus i en by utenfor hovedstaden Kyiv etter at et russisk missil traff stedet. Dette bildet er datert 2. mars 2022.

Siste fra Ukraina: Odesa frykter russiske landgangsstyrker

Og den lange russiske militærkolonnen utenfor Kyiv har knapt beveget seg de siste dagene, viser satellittbilder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

3. mars, klokken 11.15

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

En konvoi av russiske marinefartøy befinner seg nå utenfor Ukrainas største havneby Odesa, som forbereder seg på et angrep fra russiske landgangsstyrker.

Blant de åtte russiske marinefartøyene som nå kan sees utenfor kysten av byen ved Svartehavet, er et stort landgangsfartøy i Roputsja-klassen, ifølge The Guardian.

USA har advart om at en russisk styrke kan komme til å gå i land i Odesa alt torsdag, og det ukrainske forsvaret og byens innbyggere og myndigheter forbereder seg på det verste.

Strendene ved byen, som vil være velegnet for en landgangsstyrke, er nå minelagt, og andre forsvarsverk er også opprettet langs kysten.

Onsdag trappet Russland opp luftangrepene mot militære mål i Odessa-området, noe som også blir sett på som et mulig forvarsel om at bakkestyrker kan være på vei.

Dersom Russland tar kontroll over Odesa, vil det både være en militærstrategisk og økonomisk katastrofe for Ukraina.

3. mars klokken 10:19

Kolonnen befinner seg fortsatt over 30 kilometer fra sentrum av den ukrainske hovedstaden, og den har flyttet seg «merkbart lite» de siste tre dagene, ifølge britisk etterretning.

Ifølge deres analyse torsdag morgen har den over 60 kilometer lange kolonnen med militære kjøretøy stanset opp som følge av ukrainsk motstand, mekaniske problemer og køkaos.

KØKAOS: Kolonnen med russiske militærkjøretøy utenfor Kyiv er over 60 kilometer lang, men har knapt beveget seg de siste dagene.
KØKAOS: Kolonnen med russiske militærkjøretøy utenfor Kyiv er over 60 kilometer lang, men har knapt beveget seg de siste dagene.

NTB: ICC åpner etterforskning av mulige krigsforbrytelser i Ukraina

3. mars klokken 07:31

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) bekrefter å ha iverksatt etterforskning av potensielle krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i Ukraina.

ICC har begynt å samle inn bevis for saken, bekrefter hovedanklager Karim Khan sent onsdag kveld, melder nyhetsbyrået Reuters.

Det bekreftes også på ICC sine nettsider.

– Det er rimelig grunnlag for å tro at både påståtte krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten har blitt begått i Ukraina siden 2014, har Khan tidligere sagt i en uttalelse.

39 av domstolens medlemsland hadde etterspurt en slik etterforskning, inkludert Norge.

– Kampen mot straffrihet står sentralt i norsk utenrikspolitikk. Vi står nå overfor ulovlig maktbruk på vårt eget kontinent. Henvisningen er et klart signal om at krigshandlinger etterforskes, og at eventuelle krigsforbrytelser og andre alvorlige forbrytelser på ukrainsk territorium vil kunne straffeforfølges, skriver utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i en epost til NTB.

FNs høykommissær for menneskerettigheter sier at 227 sivile har blitt drept og 525 skadd i Ukraina fra invasjonen startet og fram til midnatt onsdag. De tror likevel at det reelle dødstallet i Ukraina er «betraktelig høyere» på grunn av forsinkelser i rapporteringen.

NTB: Dette skjedde i Ukraina i natt

Dette er noen av hendelsene som fant sted i Ukraina natt til torsdag 3. mars.

  • Det har vært flere kraftige eksplosjoner i Kyiv i løpet av natten. Flyalarmen skal også ha gått av i flere ukrainske byer. En reporter fra amerikanske CBS tvitrer at «to av de største eksplosjonene jeg noensinne har opplevd» fant sted i Kyiv. Det sirkulerer også flere videoer i sosiale medier, men lite informasjon er blitt bekreftet. Skadeomfanget er også foreløpig ukjent.
  • Mer enn en millioner mennesker har flyktet fra Ukraina siden Russland invaderte landet, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). Disse tallene betyr at mer enn 2 prosent av Ukrainas befolkning er drevet på flukt på mindre enn en uke.
  • Alle prosjekter i regi av Verdensbanken i Russland og Hviterussland blir stanset, som en reaksjon på invasjonen av Ukraina.
  • Maryna Fenina, en av Ukrainas observatører i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), ble drept i Kharkiv onsdag, opplyser organisasjonen. På OSSEs nettsider heter det at hun døde i et artilleriangrep tirsdag da hun var ute for å skaffe forsyninger til familien i «en by som har blitt en krigssone».
  • Den internasjonale straffedomstolen (ICC) bekrefter å ha iverksatt etterforskning av potensielle krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i Ukraina. De har allerede begynt å samle inn materiale.
  • Swift bekrefter at de sju russiske bankene på EUs sanksjonsliste vil bli helt utestengt fra det globale nettverket 12. mars, ifølge BBC.
  • – Vi er en nasjon som ødela fiendens plan på én uke, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i en tale til folket natt til torsdag. I videotalen, som blant annet er lastet opp på Facebook, oppfordret han ukrainere til å fortsette kampen mot de russiske soldatene, som ifølge ham sliter med å holde moralen oppe.

NTB: Den strategisk viktige byen Kherson har falt

2. mars klokken 22.18

Ordføreren i den strategisk viktige byen Kherson sier byen har falt, melder New York Times.

Kherson er den første viktige ukrainske byen til å falle siden den russiske invasjonen startet natt til torsdag.

Byen ligger sør i landet ved munningen av elva Dnipro, som deler Ukraina i to, og er regnet som strategisk viktig. Det bor om lag 300.000 mennesker i byen.

Russland hevdet å ha tatt over byen allerede onsdag morgen. Det ble da tilbakevist av ukrainske myndigheter, men kun timer senere sa ordfører Igor Kolykhajev i et intervju at byen var omringet.

– Det er ingen ukrainsk hær her, sa Kolykhajev.

På kvelden samme dag ble erobringen også bekreftet av ordføreren, skriver New York Times-journalist Michael Schwirtz på Twitter.

– Han fortalte meg at han har møtt den russiske kommandanten i dag, som planlegger å organisere en militær administrasjon, skriver Schwirtz.

Khersons fall er viktig fordi den gir Russland mulighet til å kontrollere mer av Ukrainas sørlige kystlinje og til å presse på mot Odesa, som ligger lenger vest langs kysten.

Powered by Labrador CMS