Nyheter

TRENE: Storbritannias flaggskip HMS Queen Elizabeth skal lede en hangarskipsstyrke som skal trene langs norskekysten.

Hangarskipsstyrke skal trene utenfor Norge

– Med krig i Europa er samholdet i Nato viktigere enn noen gang for å ivareta vår kollektive sikkerhet, sier marinesjef Trond Gimmingsrud.

Publisert

Storbritannias flaggskip HMS Queen Elisabeth fra Storbritannia skal lede en hangarskipsstyrke som skal trene utenfor norskekysten. Styrken består av fartøyer fra Storbritannia, Norge og Nederland fra hurtigreaksjonsstyrken Joint Expenditionary Force (JEF).

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Norge har vært med i JEF siden 2014. JEF er et samarbeid mellom nasjoner med felles sikkerhetspolitiske interesser i Nord-Europa.

Fartøy fra Tyskland, Belgia og Frankrike og luftfartøy fra Storbritannia, USA, Norge, Finland og Sverige vil delta i øvelsene.

Ifølge en pressemelding fra Forsvaret gir hangarskipsstyrkens tilstedeværelse Forsvaret en unik mulighet til å videreutvikle samarbeidet og jobbe tettere sammen med våre allierte.

Det er planlagt flere øvelser med blant annet Sjøforsvaret, Luftforsvaret og andre forsvarsgrener. 

Hvor lenge hangarskipsgruppen blir i norske farvann eller hvor de vil oppholde seg er ukjent av sikkerhetsmessige årsaker, skriver Forsvaret.

Les også: Ukraina-krigen blåser nytt liv i «hoppeminer»

– Viktigere enn noen gang 

Sjefen for marinen, flaggkommandør Trond Gimmingsrud, sier det er i norsk interesse at allierte øver og opererer sammen i deres områder.

– Med krig i Europa er samholdet i Nato viktigere enn noen gang for å ivareta vår kollektive sikkerhet. Dette er et praktisk eksempel på nettopp det, sier Gimmingsrud.

Fregatten KNM Otto Sverdrup, logistikkfartøyet KNM Maud og Luftforsvarets F-35-fly skal øve tett integrert med de britiske fartøy og luftfartøy.

NY NORMAL: Marinesjef Trond Gimmingsrud sier store øvelser med andre Nato-land utenfor Norge er den nye normalen.

Cyberforsvaret skal også delta for å gi støtte med kommunikasjon.

Forsvaret skriver videre at alliert tilstedeværelse i Norge og langs kysten vår er del av den nye normalsituasjonen. Før sommeren trente verdens største krigsskip, USS Gerald R. Ford, langs norskekysten.

Ifølge Gimmingsrud bygger det norsk sikkerhet og trygger befolkningen at allierte får erfaring med å operere i og rundt Norge.

– Gjennom å operere sammen blir vi samkjørte på prosedyrer, og vi lærer oss bedre hvordan vi kan utnytte hverandres sensorer og våpen. Det er viktige faktorer i en krise eller konflikt hvor vi må sikre forsyningslinjene, ta imot alliert forsterkning og bekjempe en trussel, sier Gimmingsrud.

Powered by Labrador CMS