Nyheter

LUFTVERN: Våpensystemer med rettet energi kan brukes til å beskytte blant annet pansrede personellkjøretøy mot innkommende trusler fra luften.

Science fiction-våpen blir virkelighet

Strålevåpen er på amerikansk liste over 14 kritiske og kommende forsvarsteknologier. Det amerikanske forsvaret jobber med minst to forskjellige typer våpen som bruker såkalt rettet energi.

Publisert

Det amerikanske forsvarsdepartementet bruker hvert år gjennomsnittlig rundt ti milliarder kroner på å utvikle våpen som benytter såkalt rettet energi. Målet er at teknologien som baserer seg på strålevåpen skal beskytte mot angrep fra blant annet droner og missiler, skriver Defense News.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Våpen som bruker rettet energi er som sender svært konsentrert energi mot målet. Det kan for eksempel være energi i form av laser eller mikrobølger.

Per dags dato gjør både den amerikanske hæren. luftforsvaret, marinen og marinekorpset forsøk på å integrere våpensystemer med rettet energi inn i sine offensive og defensive kapasiteter.

Underdirektør i Defense for Research and Engineering, Heidi Shyu, har tatt med rettet energi på en liste over 14 kritiske og kommende forsvarsteknologier, som ble offentliggjort i februar 2022.

High-energy lasers (HEL) og high-power microwave (HPM) er to potensielle løsninger for å bruke rettet energi som luftvern på korte hold (SHORAD). Det kan også brukes for å motvirke ubemannede luftsystemer (C-UAS), samt raketter, artilleri og bombekaster (C-RAM).

Les også: Dette er Forsvarets nye autonome terrengkjøretøy

High-energy lasers bruker én eller flere stråler for å blende, kutte eller påføre varmeskader, mens high-power microwave sender ut bølger med energi som overvelder eller brenner elektroniske komponenter.

Selv om HPM-våpen har en nesten umiddelbar virkning på elektronisk innmat, mister de mye effekt på større avstander. HEL-våpen kan slå hull i de fleste typer materialer, men er sårbart for enkelte typer værforhold som tåke og vind.

HEL og HMP-våpen må ikke lades om, slik som en rifle eller stridsvogn, men har behov for å kunne produsere strøm eller ha tilgang til strøm.

Fakta: Våpen med rettet energi

  • Et våpen med rettet energi, ofte kjent som DEW, er et avstandsvåpen som påfører målet sitt skade ved å rette en svært konsentrert type av energi til det. 
  • Denne typen energi kan ha form av lasere, mikrobølger, partikkelstråler eller lydstråler.
Powered by Labrador CMS