Nyheter

LIKT: NorArms nye kamuflasjemønster er til forveksling likt Forsvarets nye mønster.

NorArm lanserer ny kontroversiell kamuflasje

Til tross for en slående likhet, mener daglig leder i NorArm Tactical at de har sitt på det rene når de lanserer sin egen versjon av det nye norske kamuflasjemønsteret.

Publisert Sist oppdatert

Ved et slitt og gammelt bygningskompleks i Hurum, inntatt av en rekke små bedrifter, holder NorArm Tactical til. Utenfor møter vi Milan Zangana, som er daglig leder i NorArm. Han forteller Forsvarets forum at ideen om å starte for seg selv dukket opp i 2019. Da Zangana, etter å ha vært med på en podkast, ble kontaktet av en annen tidligere forsvarsveteran.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Han ville ta en prat med meg, så vi møttes og snakket generelt om utstyr og våre erfaringer med utrustning i Forsvaret, sier Zangana.

– Vi var begge enige om at dersom du skal ha skikkelig utstyr i Norge i norsk kamuflasje, så koster det skjorta. I tillegg var det veldig få som kunne tilby bra utstyr til en god pris, legger han til.

Zangana er tidligere norsk yrkessoldat med erfaring fra Afghanistan og har blant annet tjenestegjort i Telemark bataljon. I 2014 forlot han Forsvaret og reiste til Irak som fremmedkriger for å ta opp kampen mot IS, der han kjempet under pseudonymet «Peshmerganor».

I Irak var Zangana involvert i harde kamper og gjorde seg unike erfaringer fra slagmarken, erfaringer som inspirerte ham til å lage sin egen uniform.

«Made from experience»

Zangana forklarer at uniformen de nå har solgt i to og et halvt år er basert på uniformen han brukte da han kjempet side og side med de lokale styrkene mot IS i Irak.

– I Irak brukte jeg en Cry Precision G3 uniform. Det er den vi har brukt som mal, og så har vi gjort en del endringer, som jeg skulle ønske jeg hadde eller savnet da jeg var der.

– Tanken og mottoet vårt er «made from experience». Det er basert på våre egen erfaringer, legger han til.

VOKSER: En av NorArm Tactical sine ansatte pakker en combat shirt som skal sendes til en kunde.

På Instagram har NorArm Tactical over 50.000 følgere. Zangana sier han er overrasket over hvor godt de har truffet på sosiale medier, spesielt mot det amerikanske markedet og at rundt 80 prosent av deres kunder er amerikanere. En av uniformene NorArm tilbyr er dekket av kamuflasjemønsteret «norsk skog», som har prydet norske uniformer i mange tiår - også den har slått an blant hos brukere i andre land.

Siden 2012 har Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) jobbet med en ny norsk kamuflasje, som skal være rett rundt hjørnet. Det nye designet er derimot registrert og beskyttet mot bruk som ikke er godkjent av Forsvarsmateriell (FMA).

Inspirasjon eller plagiat?

Zangana forteller at de visste at det ville komme en ny norsk kamuflasje, men at ingen visste hvordan det ville se ut, før det ble kunngjort i fjor. For å produsere designet må man ha lisens, noe han visste at NorArm ikke ville få. Zangana og kollegene tenkte likevel det ville være gøy å lage noe som lignet og forsøke å lansere det før Forsvaret.

– Jeg vet av egen erfaring at ting tar tid i Forsvaret og vi så for oss at det ville ta et par år før det ble tilgjengelig for de fleste norske soldater. Så det var for å gjøre noe spesielt, noe som ble lagt merke til, som ble avgjørende for at vi gikk for det, sier han til Forsvarets forum og legger til at de tok det som en utfordring.

NORGE: En av forskjellene Milan Zangana trekker frem i deres design er et kartutsnitt over Norge.
NORARM: En annen detalj som stikker seg ut er en A for NorArm designet som et fjell.

Ifølge Zangana har han fått en del tilbakemeldinger og misnøye fra andre aktører innen forsvarsindustrien, som har fått lisens på det nye designet, uten at han går nærmere i detalj.

– Hva tenker du selv? Man kan jo forstå at noen mener det er en kopi eller plagiat?

Zangana legger ikke skjul på at NorArms nye norske kamuflasje er inspirert av det nye designet som kommer til Forsvaret, men forklarer at de har forhørt seg med Patentkontoret og at de har lagt inn nok endringer til at de juridisk har sitt på det rene.

– Jeg håper vi får holde på i fred og at dette ikke blir noen stor sak, det hadde vært bra. Vi ønsker å tilby et bra produkt og at også norske soldater skal kunne ha litt valgfrihet. Blir det et forbud mot mønsteret vårt i Forsvaret, så er det synd, men det er vi forberedt på, sier han.

KAMUFLERT: Daglig leder for NorArm Tactical, Milan Zangana (til høyre) viser frem det nye kamuflasjemønsteret på en av deres combat shirts.

Samfunnssikkerhet og soldatsikkerhet

Spesialrådgiver i Forsvarsmateriell, Endre Lunde, forklarer Forsvarets forum at de er kjent med saken og at det er noe de følger opp.

– Det nye kamuflasjemønsteret er spesielt utviklet for å møte Forsvarets behov, og designet er registrert og beskyttet mot bruk som ikke er godkjent av Forsvarsmateriell. Når aktører forsøker å utnytte dette kommersielt bidrar det blant annet til at sivile kan forveksles med norske soldater eller utgi seg for å være militære myndighetspersoner, skriver han i en e-post til Forsvarets forum.

– For Forsvarets eget personell mangler også kopivarer den kvaliteten og de særlige egenskapene som Forsvarets soldatbekledning har. For oss handler dette derfor om både samfunnssikkerhet og soldatsikkerhet, noe vi forventer at NorArm vil ha respekt for, skriver Lunde avslutningsvis.

Daglig leder i NorArm deler derimot ikke bekymringene til FMA.

– Hvis FMA er bekymret for kvaliteten og de særlige egenskapene til uniformene våre, er vi villige til å donere noen sett som de kan teste og sammenligne med sine egne, gitt at de deler testresultatene med oss, sier han og legger til:

– Argumentet om samfunnssikkerhet holder derimot ikke mål. Sivile har hatt tilgang til det nåværende mønsteret i flere tiår uten at det har ført til noen alvorlige hendelser meg bekjent. Jeg har fremdeles til gode å høre et realistisk scenario der det at NorArm lanserer dette mønsteret kan sette sikkerheten til noen på spill.

Powered by Labrador CMS