Nyheter

KRIGSFANGER: En soldat holder vakt utenfor et fengsel i Olenivka, øst i Ukraina.

Russland hevder å bruke ukrainske krigsfanger som soldater

Russland skal sende ukrainske krigsfanger til fronten i Ukraina for å kjempe på russisk side, skriver det statlige nyhetsbyrået Ria.

Publisert Sist oppdatert

Nyhetsbyrået hevder soldatene sverger troskap til Russland og har meldt seg frivillig til å kjempe på Moskvas side i krigen. Det skal være snakk om en egen bataljon av ukrainske krigsfanger som skal utplasseres ved fronten.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Påstandene er ikke uavhengig bekreftet. Hvis det stemmer at Russland skal bruke ukrainske krigsfanger som soldater, er det et brudd på Genèvekonvensjonene om behandling av krigsfanger.

– Russiske myndigheter hevder de har rekruttert dem på frivillig basis, men det er vanskelig å forestille seg et scenario der en krigsfanges avgjørelse kan tas fullstendig frivillig, sier Yulia Gorbunova ved Human Rights Watch.

Tidligere i år ble det hevdet i russiske medier at 70 ukrainske krigsfanger hadde vervet seg som soldater for Russland.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken stod det i bildeteksten at området Olevnika er kontrollert av russisk-støttede separatister. Dette stemmer ikke, området er okkupert av Russland. Feilen ble rettet 9. november 2023, klokken 13.51. 

Powered by Labrador CMS