Nyheter

ANGREP: Palestinere leter etter overlevende etter et israelsk missilangrep i Rafah i Gaza tirsdag 7. november.

Forsvaret bistår i Gaza-situasjonen

Forsvaret bistår Utenriksdepartementet i arbeidet i forkant av en eventuell evakuering av nordmenn fra Gaza.

Publisert

Rundt 250 nordmenn befinner seg i Gaza, opplyste utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til NRK mandag. Rundt 100 av dem er barn.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Foreløpig har ikke norske myndigheter kunnet evakuere dem fra Gaza. Forsvaret bistår Utenriksdepartementet i arbeidet, men vil ikke gi noen detaljer om hva dette innebærer.

– Detaljer rundt hva vi bidrar med, hvem og hvor ønsker vi på nåværende tidspunkt ikke gå inn på, men vi bistår UD som leder dette nasjonalt, skriver Hanne Olafson, talsperson for Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), i en e-post til Forsvarets forum.

Svenskene på plass

Om det norske Forsvaret er sparsomme med opplysninger, er den svenske Försvarsmakten mer åpen om sine aktiviteter forbundet med situasjonen på Gaza.

– Om evakuering av svenske borgere blir nødvendig med tanke på situasjonen i Midtøsten. Operasjonsledningen på plass på Kypros ved Non-Combatant Evacuation Coordination Group med blant annet de nordiske landene, Storbritannia, USA, Tyskland med flere. Svenskene er på plass og forberedte om det trengs, skriver Operasjonsledningen i Försvarsmakten på X (tidligere Twitter).

Operasjonsledningen tilsvarer det norske FOH.

Tidligst onsdag

Aftenposten skriver at ifølge palestinske myndigheter skal 600 utenlandske statsborgere etter planen slippe over grensen fra Gaza til Egypt tirsdag.

KYPROS: Det svenske forsvaret er på plass på Kypros.

Første mulighet for å få nordmenn ut av Gaza vil være onsdag, opplyser den norske ambassaden i Kairo til Aftenposten.

Lørdag 7. oktober utførte Hamas angrep flere steder i Israel. Over 1300 mennesker ble drept og rundt 150 bortført, de fleste sivile. Israel svarte med missilangrep mot Gaza. Flere tusen skal ha blitt drept i angrepene.

Powered by Labrador CMS