Nyheter

SAMARBEID: Nordic Combat Uniform System (NCU), er utviklet i samarbeid med Sverige, Danmark og Finland.

Forsvarets nye uniformer lar vente på seg

Nordic Combat Uniform var forventet å se på norske soldater mot slutten av 2023, nå vil de nye komplette uniformene tidligst være på plass sommeren 2024.

Publisert

De første uniformene har ankommet Norge i 2023, og rundt halvparten av materiellet er blitt levert. Likevel er dette bare oppstarten og første delleveranse, og gir ikke komplette uniformer, ifølge Veronica Eng, prosjektleder i Forsvarsmateriell (FMA).

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

FMA fikk i oppdrag fra Forsvarsdepartementet om å starte arbeidet med å kjøpe inn nye stridsuniformer i 2014. 

I 2016 startet prosjektet The Nordic Combat Uniform Project, som en del av samarbeidsprogrammet Nordic Defence Cooperation (NORDEFCO).

Les også: Slik blir Forsvarets fremtidige uniform

De første leveransene skulle ifølge pressemeldingen komme mot slutten av 2022, og Tor Inge Thun som da var prosjektleder i FMA, regnet med at Forsvaret ville motta komplette uniformer mot slutten av 2023.

– Leveringsforløpet er slik at det er ved siste delleveranse av anskaffelsen at NCU-uniformene er komplette, og det er de ikke før sommeren 2024, når vi har fått siste delleveranse, sier Eng.

I tillegg skal materiellet fordeles ut til lokale depoter og det skal gis opplæring til Forsvaret og Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO). 

Deretter vil materiellet bli utlevert til soldatene, når alt ligger til rette og er klart.

Les også: Forsvaret vil ha nye feltstøvler

– Dette er et langt leveranseforløp med mange ulike bestanddeler og størrelser, før settene er komplette og klare til utlevering til soldatene, forteller Eng.

Nordic Combat Uniform System (NCU), er utviklet i samarbeid med Sverige, Danmark og Finland. Hvert land skal ha ha uniformer i samme grunnleggende design, men med forskjellige kamuflasjemønstre.

Uniformene er utviklet for nordiske klimatiske forhold, men uniformsystemet inkluderer også konfigurasjoner for jungel og ørkenforhold for internasjonale operasjoner. Uniformssystemet består av alt fra undertøy til ytterplagg, men ikke hjelmer, hansker eller feltstøvler.

Powered by Labrador CMS