Nyheter

46 ÅR I TJENESTE: M/77 støvlene er det mange som har blitt kjent med - både på godt og vondt.

Vil ha nye feltstøvler –  M/77 risikerer pensjon

Siden 1977 har M/77 vært Forsvarets foretrukne støvel, og den har satt dype spor både fysisk og psykisk hos mange soldater. Nå leter Forsvarsmateriell etter en erstatter. 

Publisert Sist oppdatert

De er elsket og hatet, har vært skitne av gjørme og blitt pene og blanke igjen med skopuss. De legendariske støvlene er blitt ikoniske, men nå kan det hende at de blir erstattet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det kommer frem i et dokument Forsvarets forum har fått innsyn i. Dokumentet er en invitasjon til pre-kvalifisering, så forskjellige aktører kan søke seg til å bli valgt ut.

Tom Georg Bjørklund, prosjektleder for feltstøvelanskaffelsen i Forsvarsmateriell (FMA), sier at prosjektet hittil er i prosessen med å pre-kvalifisere leverandører til den videre anbudskonkurransen. Disse skal gjennom evaluering og testing.

Vil ha en støvel som passer flest soldater

– Hvorfor ser man på nye feltstøvler til Forsvaret?

– M/77 har tjent oss godt i snart 50 år, og er fremdeles for mange en god støvel. Vi har nå en bredere seleksjon av brukere enn i 1977 og ønsker å anskaffe en støvel som passer flest mulig soldater, skriver Bjørklund i e-post til Forsvarets forum.

– Forsvarets bruk og behov har endret seg og vi ønsker en svært funksjonell og robust kvalitetsstøvel som kan dekke alle forsvarsgreners behov for 2023, fortsetter han. 

Vil ikke ha GoreTex

– Ifølge anbudet ser det ut som at Forsvaret er ute etter en sko av type lær, fremfor en nyere GoreTex-teknologi. Hvorfor det?

 – Forsvaret har lang og god erfaring med denne typen støvel satt i system med sokker og fotpose. For at støvler med den typen teknologi skal anskaffes og rulles ut i denne størrelseskalaen, må det gjennomføres grundig testing for å finne ut av fordeler og ulemper samt bruksmønster slik at de er trygge for soldatene å bruke uansett klima og vær.

– Trygt fottøysystem er helt fundamentalt for soldatens helse og stridsutholdenhet. 

På spørsmål om hva man ønsker å bedre eller forandre av egenskaper med ny feltstøvel fra den gamle, sier Bjørklund dette:

– Man ser for seg at den nye støvelen vil ha bedre demping- og stabilitetsegenskaper. Den nye støvelen vil også komme i fargen brun, da dette gir bedre kamuflasje- og signaturegenskaper. 

GLAD: Rune Wenneberg synes det er på høy tid at de gamle M/77 skal byttes ut.

Feirer når M/77 blir byttet ut

Rune Wenneberg, sjefssersjant i Forsvaret, har lang erfaring med en rekke forskjellige feltstøvler. M/77-skoene har han imidlertid lagt bort for lengst. 

– Det er på høy tid å bytte ut M/77-støvlene. Teknologien har utviklet seg og vi trenger en støvel som gir bedre støtte og reduserer belastningsskader.

– Den dagen M/77 er byttet, skal jeg feire, legger Wenneberg til.

– Det viktigste for meg er at den nye marsjstøvelen har egenskaper som ligner på M/77, spesielt at den er en helårs-støvel og at den tørker raskt. Men det aller viktigste er å redusere belastningsskader. En ny og forbedret marsjstøvel vil bidra til bedre yteevne og hverdager til soldatene våre.

Bruker alternative støvler

Wenneberg forklarer at dette er noe mange har ventet på, da han har sett flere og flere befal som har kjøpt seg alternative støvler, fremfor å bruke M/77 – han inkludert.

– Vi vet at de litt eldre soldatene som har vært i tjeneste i mange år, har i mange år kjøpt egne støvler for å ta bedre vare på helsen sin.

Anskaffelsen som nå gjennomføres skal erstatte M/77 og M/03, og de første nye feltstøvlene vil etter planen bli utlevert i løpet av høsten 2026.

Rettelse: Opprinnelig stod det i artikkelen at Tom Georg Bjørklund sier at prosjektet hittil har pre-kvalifisert leverandører til den videre anbudskonkurransen. Det riktige er at prosjektet er i prosessen med å pre-kvalifisere leverandører til den videre anbudskonkurransen. Rettelsen ble gjort 30.10.2023 kl. 10.48.

Powered by Labrador CMS