Nyheter

NY UNIFORM: De nye uniformene kommer til å ha eget norsk kamuflasjemønster når de blir levert.

Slik blir Forsvarets fremtidige uniformer

Forsvarsmateriell vil kjøpe 15.000 uniformer til 15.000 kroner stykke.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er den mest komplette uniformsløsningen vi noen gang har hatt, sier Tor Inge Thun, prosjektleder for uniformsanskaffelsen i Forsvarsmateriell (FMA).

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

FMA inngikk tirsdag formelt en avtale med Oskar Pedersen AS fra Kristiansand om leveranse av nye kampuniformer til Forsvaret.

De nye uniformene, som har fått navnet Nordic Combat Uniform System (NCU), er utviklet i samarbeid med Sverige, Danmark og Finland. Hvert land skal ha ha uniformer i samme grunnleggende design, men med forskjellige kamuflasjemønstre.

De fire landene har inngått en felles rammeavtale med Oskar Pedersen til en verdi på 425 millioner euro med syv års varighet, ifølge en pressemelding fra FMA.

PROSJEKTLEDER: Tor Inge Thun, prosjektleder i FMA, mener at det nye uniformssystemet er det mest komplette det norske Forsvaret har hatt.

– Vår tilnærming til krav var at dette skulle være et funksjonelt system, der plaggene virker sammen. Alle deler passer sammen. Hvert lag øker beskyttelsen, ikke bare mot vind og vær, men også mot elementene, for eksempel varme, trykk, stein, sand og insekter, sier Thun.

Snø og ørken

For å produsere uniformene, har Oscar Pedersen AS dannet et konsortium av fire underleverandører bestående av Siamidis SA, W.L Gore & Associates GmbH og Aclima AS & Woolpower AB.

Michail Siamidis, CEO i det greske selskapet Siamidis og som produserer deler av det nye uniformssystemet, understreker at forskjellen fra tidligere uniformer er at NCU er et integrert system.

INTEGRERT SYSTEM: Michail Siamidis demonstrerer fordelene med de nye uniformene.

– Før kjøpte man forskjellig lag fra forskjellige leverandører og blandet selv, sier han til Forsvarets forum under signeringsseremonien i Fanehallen på Akerhus festning.

Uniformene er utviklet for nordiske klimatiske forhold, men uniformsystemet inkluderer også konfigurasjoner for jungel og ørkenforhold for internasjonale operasjoner. Uniformssystemet består av alt fra undertøy til ytterplagg, men ikke hjelmer, hansker eller feltstøvler.

– Forsvaret beskrev scenarier, ikke spesifikke ønsker om hvilke funksjoner klærne skulle fylle. Det ble ikke bestilt regntøy, for eksempel, sier Carl Henrik Myhre i selskapet Layers, som er prosjektleder for den kommersielle delen av prosjektet.

Brannsikkert

De nye uniformene har flere funksjonelle løsninger og teknologi som ikke finnes i Forsvarets nåværende uniformer. Blant annet er ytterklærne flammesikre. Skallet er laget av nylon, som tar fyr ved høye temperaturer. Men stoffet er dekker av karbondotter.

– Disse aktiveres når temperaturen når 265 grader, og lager et skall som hindrer flammene.

Thun i FMA påpeker flere endringer fra dagens uniformer.

– Den høyere grad av varmebeskyttelse, høyere driftssikkerhet og den tåler tøffere bruk. Det er høy kvalitet i hvert enkelt plagg, sier han.

SIGNERTE: FMA og representanter fra andre nordiske land signerte tirsdag en avtale om leveranser av nye uniformer. Kari Renko (Finland), brigader Øyvind Johan Kvalvik, sjef for Forsvarsmateriell landkapasiteter, Tom Oskar Pedersen i Oskar Pedersen AS, Jennifer Skjål Lundgren, sjef logistikk i svenske FMB og K. S. Riis fra danske Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse.

FMA vil i utgangspunktet kjøpe inn 15.000 sett uniformssystemer, så vil det fylles på etter behov. Et sett koster rundt 15.000 kroner, men prisen vil variere ut fra hvor hvor store deler av systemet som trengs.

– Det vil være fokus på gjenbruk, det vil si et uniformsystem skal brukes flere ganger. Alle i Forsvaret har ikke behov for alt, sier Thun.

Les også: Den amerikanske marine lanserer uniform for gravide

Mange kvinner i Forsvaret opplever at dagens uniformer ikke er tilpasset kvinnelige kroppsformer like godt som mannlige. Det har vært et mål å gjøre NCU til en like komfortabel uniform for begge kjønn.

– Det var en prioritet for Sverige at uniformssystemet passer like godt på kvinner som på menn, sier Jennifer Skjål Lundgren, sjef logistikk i svenske Försvarets materiellverk (FMV).

Oppdrag fra 2014

FMA fikk i oppdrag fra Forsvarsdepartementet om å starte arbeidet med å kjøpe inn nye stridsuniformer i 2014. I 2016 startet prosjektet The Nordic Combat Uniform Project, som en del av samarbeidsprogrammet Nordic Defence Cooperation (NORDEFCO). Programmet ledes av norske FMA.

Se video av de nye uniformene her:

Foto: Forsvarsmateriell

– Erfaring og lærdom av denne anskaffelsen kan være en døråpner for materiellsamarbeid på nye områder, som er i tråd med NORDEFCO Vision 2025. Visjonen handler om å forbedre nordisk materiellsamarbeid på sikt, sier forsvarsminister Odd Roger Enoksen i en pressemelding fra Forsvarsdepartementet.

Les også: Forsvarssjefen er ikke fornøyd med tilgjengelighet på uniformer

De første leveransene skal ifølge pressemeldingen komme mot slutten av 2022, men Thun regner ikke med at Forsvaret mottar komplette uniformer før mot slutten av 2023.

FMV i Sverige skriver på sine nettsider at de første leveransene leveranserna til Sverige beregnes å komme i 2023.

Powered by Labrador CMS