Nyheter:

Det har vært betydelig norsk tilstedeværelse i Litauen de siste årene. Slik blir det også i årene som kommer. Foto: Olav Standal Tangen.

Flere soldater i internasjonale operasjoner

Det norske bidraget til Nato-styrken i Litauen blir betydelig de neste fem årene.

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra 2019 skal mellom 140 og 150 flere soldater sendes ut hvert år. Det merkes spesielt i Litauen. Der har Norge allerede stilt større bidrag i Nato-operasjonen eFP. I andre halvår 2018 og første halvår 2019 vil Norge bare ha 15 personer der. Så, I andre halvår 2019 og i årene som kommer, økes styrkebidraget igjen. Da blir det opptil 120 personer hvert halvår - med unntak av de periodene hvor Norge deltar i Nato Response Force. Regjeringen vil også sende rundt ti ekstra personer til Afghanistan. De skal jobbe med sanitet og kapasitetsbygging. Ti ekstra personer tilbys også Natos utvidede treningsoperasjon i Irak. Det bekreftet forsvarsminister Frank Bakke-Jensen under et pressemøte før Nato-toppmøtet i Brussel. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide deltok på pressemøtet.  

I andre halvår 2018 vil Norge ha 15 personer i Lituaen. I andre halvår 2019 og i årene som kommer vil styrkebidraget være på opptil 120

Nato-bidraget i Litauen – som vil løpe ut 2022 – utgjør størsteparten av økningen, men Norge viderefører også et militært bidrag på om lag 60 personer i Afghanistan. Norge viderefører et styrkebidrag i Irak på omlag 60 personer – dersom irakiske myndigheter ønsker dette. Oppdraget vil være å trene og rådgi irakiske sikkerhetsstyrker. I tillegg videreføres et logistikkelement i Jordan, og Norge stiller stabsoffiserer. 

Foto: Telemark bataljon
Foto: Telemark bataljon


Engasjementene i
MFO på Sinai og i UNTSO i Midtøsten fortsetter, og Norge viderefører FN-bidragene i Mali og Sør-Sudan. I Mali vil Norge stille med ett transportfly i 2019 – i et halvt år. I tillegg kommer et nytt flybidrag i 2021. Norge skal fortsatt drifte leiren.

– Våre bidrag til Mali og Sør-Sudan er konkrete uttrykk for norsk støtte til FN, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide. 

Våre bidrag til Mali og Sør-Sudan er konkrete uttrykk for norsk støtte til FN

Norge skal også bidra i kapasitetsbygging i Sahel-landene, et arbeid som er drevet av USA. Norske styrker deltok under øvelse i Niger tidligere i år.

Foto: Christian Nørstebø.


-
Utviklingen i Sahel preges i økende grad av voldelig ekstremisme og organisert kriminalitet. Det er behov for å styrke Norges engasjement i regionen, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Det er behov for å styrke Norges engasjement i regionen

***

Generalmajor Odin Johannessen har sagt han ønsker å sende vernepliktige soldater til Litauen.

Powered by Labrador CMS