Nyheter

GRENSE: En russisk og en norsk grensepåle ved Grense Jakobselv.

Flere eksperter tror Wagner-avhopper fikk hjelp av grensevakter

Wagner-avhopper Andrej Medvedev krysset grensen på et sted det nærmest skal være umulig å krysse uoppdaget. Flere eksperter mener han fikk hjelp av grensevakter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Andrej Medvedev har avslørt at han fikk hjelp til å krysse grensa, men uten å gå nærmere inn på hvordan.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Flere forsvarseksperter Dagbladet har snakket med tror det er en reell sannsynlighet for at hjelpen har kommet fra de russiske grensevaktene.

– Grensestyrker fra FSB har god kontroll på hva som foregår i området, sier oberstløytnant Palle Ydstebø, hovedlærer ved Krigsskolen.

Han mener det er veldig vanskelig og krevende å unngå å bli sett fra observasjonstårnene eller av grensepatruljene, spesielt nå på vinterstid hvor vaktene fort kan oppdage fotspor i snøen.

Også Tom Røseth, etterretningsekspert og hovedlærer ved Stabsskolen ved Forsvarets høgskole, mener det nærmest er umulig å krysse denne grensen ulovlig.

Han tror også at Medvedev kan ha fått bistand fra noen i systemet, for eksempel gjennom bestikkelser.

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen mener det er større sannsynlighet for at man fryser i hjel eller går gjennom isen på veien enn at man klarer å komme seg over. Han tror også avhopperen fikk hjelp fra grensevakter.

– Det har jeg ikke hørt noen ting om. Så vidt jeg vet har hjelpen kommet fra lokale, sier Medvedevs advokat, Brynjulf Risnes, til Dagbladet.

Les også: Vaktsjefen på KNM Helge Ingstad beskriver månedene etter kollisjonen som de verste i hans liv.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken stod det at Geir Hågen Karlsen har graden generalløytnant. Det medfører ikke riktighet, da Karlsen har graden oberstløytnant. Rettelsen ble gjort 20.02.2023, klokken 12:20.


Powered by Labrador CMS