Nyheter

FINNMARK: Sjef for Finnmark Landforsvar oberst Tomas Beck sier de er i stand til å stå i mot flere typer angrep.
FINNMARK: Sjef for Finnmark Landforsvar oberst Tomas Beck sier de er i stand til å stå i mot flere typer angrep.

Oberst mener Sverre Diesen maler russerne tre meter høye

Sjefen for Finnmark Landforsvar Thomas Beck sier de er i stand til å stå i mot flere typer angrep.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Med de styrkene vi har, og med tilfang av styrker fra for eksempel Brigaden i Troms, kan vi stå imot ganske mange av de aktuelle scenarioene vi ser på, sier oberst Thomas Beck til NRK.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Beck viser til landforsvaret i Finnmark, med Hæren og Heimevernet, kan mønstre rundt 3000 soldater. Det vil øke til 3500. Det er nok til å holde ut et eventuelt angrep inntil Nato-allierte kommer Norge til unnsetning. Det vil også være avskrekkende og bygge en forebyggende terskel for et angrep, mener Beck.

Og hvis det skulle kommet et angrep mot Norge, mener Beck at Forsvaret har kapasitet til å holde stand frem til man får hjelp av Nato.

Det har møtt motforestillinger fra blant andre tidligere Sverre Diesen. Den pensjonerte generalen som nå er forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), har tidligere uttalt at ressursbruken for å bygge opp forsvaret i nord, er ufornuftig.

– Jeg synes kanskje Sverre Diesen har en tendens til å male russerne tre meter høye. Det virker som han sitter fast i den ideen man hadde tilbake på 80-tallet, hvor vi sto foran den røde armé, sier Beck NRK.

Fra løse luften

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen mener imidlertid uttalelsene til sjefen for Finnmark Landforsvar bommer.

– Det oberst Beck her sier er tatt fullstendig ut av løse luften, sier Diesen.

I et debattinnlegg i Forsvarets forum skrev han blant annet: Er vi ikke sikre på at vi faktisk har landstyrker nok til å holde store deler av Finnmark like lenge som det vil ta å få allierte forsterkninger landsatt der, bør vi ikke prøve i det hele tatt».

Les også: Det finnes en objektiv sannhet om hva som er best bruk av midlene Forsvaret blir tildelt, skriver Sverre Diesen.

Koster milliarder av kroner

Diesen viser til at han ikke er alene om å mene at forsvarskonseptet for Finnmark er urealistisk, og peker blant annet til FFI-rapporten «Hvordan styrke Forsvaret av Norge».

I rapporten framgår det blant annet at å bygge et forsvar som kan stanse en fiende i Finnmark vil kreve tiltak som er anslått til rett i underkant av 230 milliarder kroner i perioden 2021–2037

Powered by Labrador CMS