Nyheter

BLOKKERT: Den russiske konsulen plasserte sin krans foran den norske i ukrainske farger.

Betent frigjøringsdag i Finnmark

Det gikk hett for seg i Kirkenes under 79-årsmarkeringen av frigjøringen av Finnmark onsdag. Russlands generalkonsul forsøkte å legge en blomsterkrans over den norske. 

Publisert Sist oppdatert

Onsdag 25. oktober er det 79 år siden sovjetiske styrker frigjorde Øst-Finnmark etter andre verdenskrig. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Til tross for anbefalinger om at russiske myndigheter skulle holde seg unna markeringene i fylket, valgte likevel den russiske generalkonsulen Nicolay Konygin å møte opp under minnemarkeringen i Kirkenes, skriver NRK

Generalkonsulen skal deretter ha plassert en russisk krans over Sør-Varanger kommunes krans. Selv etter at ordfører i Sør-Varanger, Magnus Mæland (H) skal ha flyttet kransen bort, ble den forsøkt flyttet tilbake igjen og plassert foran den norske kransen på nytt, av en russisk kvinne som også var tilstede under markeringen. 

Til Forsvarets forum sier ordfører Mæland at han ble overrasket over oppførselen. 

– Man skal ha respekt for hverandre. Sør-Varanger kommune hadde lagt ned en krans, til minne om det offeret som ble gitt for fred og frihet i Øst-Finnmark. Da legger man ikke en annen krans over Sør-Varanger sin krans, sier han. 

Forsvarets forum har ikke lykkes i å komme i kontakt med det russiske generalkonsulatet i Kirkenes. 

Powered by Labrador CMS