Nyheter:

Fremskrittspartiet er nå for å utbetale alt av feriepenger til soldater i Heimevernets innsatsstyrker. Her ser vi innsatsstyrke Rype i samtrening med Telemark bataljon på Rena.

Flertall for å gi mer feriepenger

Fremskrittspartiet stiller seg også bak kravet om å utbetale alt av feriepenger til innsatsstyrkene i Heimevernet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra tidligere er det kjent at Rødt, Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Miljøpartiet de Grønne og Sosialistisk Venstreparti vil utbetale alt av feriepenger til soldater i Heimevernets innsatsstyrker.

Fikk du med deg at Rødt fremmet feriepengeforslag i juni? Les saken her.

Nå som FrP har snudd er det flertall på Stortinget for å utbetale alt, og opposisjonen har vendt tommelen ned for bare å utbetale for feriepenger for tre år.

Les også: Feriepengesaken: Frykter at beredskapen blir svekket

– Det ser ikke bra ut etter at staten har tapt i alle rettsinstanser å vise til at krav før 2016 er foreldet, sier Morten Wold som er forsvarspolitisk talsperson i FrP til Forsvarets forum.

– Det rimer ikke med at staten kan gå fem år tilbake i tid og ta deg for en feil i utfyllingen av selvangivelsen.

Skal løfte saken

Nå som en samlet opposisjon på Stortinget er samlet i sitt syn at soldatene skal få utbetalt feriepengene, kan det komme et såkalt anmodningsvedtak fra Stortinget om å rette seg etter flertallet, sier Wold.

Forsvarpolitisk talsperson i Fremskrittspartiet Morten Wold sier at alt av feriepenger må utbetales.

Les også: Feriepengesaken: Ap ønsker å sikre utbetalingen

NB! Forsvarets forum har etterspurt kommentar fra Forsvarsdepartementet i forbindelse med FrPs beslutning. Departementet viser til et tidligere svar fra forsvarsministeren der det heter at: «Hvorvidt personellet i Heimevernets innsatsstyrker skal få tilbakebetalt feriepenger for mer enn tre år tilbake, er til vurdering i Forsvarsdepartementet».

– Det kan også komme i form av forhandlinger i forbindelse med statsbudsjettet til regjeringen, sier Wold som mener sistnevnte er mer sannsynlig.

Han mener det vil bli vanskelig for regjeringen å nekte å betale ut feriepengene soldatene i Heimevernet krever.

– Regjeringen må jo forholde seg til flertallet på Stortinget, sier Wold.

Ifølge en utregning fra Forsvarsdepartementet vil det koste 110 millioner kroner å utbetale feriepenger for alle år i tjeneste for soldater i Heimevernets innsatsstyrker. 20 millioner er allerede utbetalt, og det gjenstår da 90 millioner kroner hvis utregningen til departementet er korrekt.

Villig til å betale mer

Wold mener uansett soldatene skal få utbetalt alt av feriepenger.

– Vi vil at det skal være en utbetaling for alle år det gjelder, også hvis summen er større enn det departementet viser til, sier Wold.

Tidligere har det blitt anslått fra blant andre soldat i innsatsstyrkene Aleksander Gundmundseth at den reelle kostnaden for ubetalte feriepenger er mellom 300-400 millioner kroner.

Wold som selv var i Heimevernet fra 1990-1999 har forståelse for at soldatene i innsatsstyrkene kan ha hatt en negativ påvirkning for motivasjonen.

– Norske soldater er dyktige og stolte, og de gjør en viktig innsats for oss. Da må vi også gi dem det de har krav på.

Powered by Labrador CMS