Nyheter

RENOVERES: Flere norske flystasjoner skal pusses til fordel for allierte styrker.

USA spytter inn to milliarder kroner i utbygging av norske flystasjoner

Utbyggingen er planlagt på enkelte av Norges flystasjoner som det amerikanske forsvaret i dag bruker, deriblant Rygge flystasjon i Moss og Råde kommune.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Stars and Stripes.

Tidligere denne måneden skrev Luftforsvaret at de jobber med et nasjonalt konsept for å kunne bruke flere flyplasser og flystasjoner i Norge og Norden til å plassere F-35.

Grunnen var at de vil øke overlevelsesevnen til kampflyene på bakken, ettersom det er der de er mest sårbare.

Onsdag kom nyheten om at USAs europeiske kommando (EUCOM), vil investere i overkant av to milliarder kroner i oppussing og utbygging av norske flystasjoner. Investeringen fra USA kommer av et sterkt ønske om muligheten for rask utplassering av tropper i nordområdene, samt et styrket luftforsvar. 

Områdene i nord har de siste årene blitt en stor prioritet både for Nato, og for EUCOM, skriver den amerikanske forsvarsavisen.

I tillegg til oppussingen på flystasjonene som i dag er i bruk, vil et fjellanlegget som Forsvaret for noen uker siden igjen tok i bruk etter å ha vært nedstengt i fire tiår, tas i bruk igjen. Også av allierte styrker. 

Arbeidet som innebærer forbedret sikkerhet, utvidet ammunisjonslager og varslingsanlegg er planlagt å begynne senere i år

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det er EUCOM som vil finansiere det store løftet på blant annet Rygge, som amerikanske styrker ser for seg å kunne få bruk for ved en eventuell krise eller krigssituasjon. 

Paul Audije, sjef for Army Corps of Engineers i Europa, forteller at investeringen er et viktig steg i avskrekkingsarbeidet.

– Tiltakene på Rygge og andre lignende steder er nøkkelen til å avskrekke aggresjon mot Nato og sikre beredskap, sier han til Stars and Stripes.

Powered by Labrador CMS