Nyheter

ET BEHOV: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram begrunnet utvidelsen med at de sikkerhetspolitiske behovene er blitt større.

Vil utvide USAs tilgang til norske militærområder

Torsdag skal Stortinget vedta utvidelse fra fire til tolv norske militærområder som USAs forsvar får tilgang til. Venstre vil også tillate utenlandske militære styrker å sette opp baser på norsk jord.

Publisert

Da Norge inngikk avtalen med USA i 2022, fikk amerikanerne tilgang til fire militærbaser, men i februar ble avtalen utvidet med åtte nye militære områder. Utvidelsen av den norske avtalen skal vedtas i Stortinget torsdag.

Både Aftenposten og Klassekampen skriver om Stortingets behandling av utvidelsen torsdag.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) begrunnet utvidelsen med at de sikkerhetspolitiske behovene er blitt større.

I fjor signerte både Sverige, Danmark og Finland samme type avtaler, noe som vil gi USA tilgang til 47 militærbaser i Norden: 17 i Sverige, 15 i Finland og tre i Danmark – om de blir vedtatt i nasjonalforsamlingene, skriver Aftenposten.

– Bombemål

Rødt og Sosialistisk Venstreparti er svært kritisk til avtalen. De mener blant annet at den er i strid med basepolitikken, som sier at det ikke skal være permanente baser med utenlandske militære styrker i Norge.

Bjørnar Moxnes, forsvarspolitisk talsperson i Rødt, sier avtalen innebærer at Norge gir fra seg suverenitet og kaller dette dramatisk.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Vi får nå tolv store biter med Amerika på norsk jord. Disse basene tjener ikke norske interesser, men amerikanske interesser. Disse basene vil bli åpenbare bombemål, sier Moxnes til Klassekampen.

Fra før har USA hatt tilgang til Rygge, Sola, Evenes og Ramsund. Med den nye avtalen får de også tilgang til Andøya flystasjon, Ørland flystasjon, Haakonsvern orlogsstasjon, Værnes flystasjon og garnison, Bardufoss flystasjon, Setermoen leir samt skyte- og øvingsfelt, Osmarka fjellanlegg og Namsen drivstoffanlegg.

Ønsker velkommen

Venstre på den andre siden vil tillate utenlandske militære styrker å sette opp baser på norsk jord. 

– Putins invasjon av Ukraina må være en vekker, sier partiets nestleder Sveinung Rotevatn.

Torsdag skal Venstre-nestlederen presentere det nye valgprogrammet for partiet. Der vil det blant annet foreslås å tillate utenlandske militære styrker å sette opp baser på norsk jord. Rotevatn mener permanente allierte styrker på norsk jord vil føre til et langt tettere samarbeid blant annet mellom Norge, Sverige og Finland.

– Sverige og Finland har stor konsentrasjon av styrker lenger sør, mens vi har hele nord, hvor svenske og finske styrker kan utplasseres, sier Rotevatn, som mener at Putins invasjon av Ukraina må være en vekker. 

– Norge må ruste opp forsvaret vårt i nord, også sammen med våre allierte. Vi trenger mer forsvar i nord, og det raskt, sier nestlederen.

Forslaget strider dog mot norsk basepolitikk. Siden 1949 har Norge ikke tillatt utenlandske makter å sette opp militære baser innenfor våre landegrenser.

Venstre er ikke først ute med å foreslå en endring. For to år siden sa Sylvi Listhaug at Frp ville åpne for utenlandske militærbaser i Norge.

Powered by Labrador CMS