Nyheter

Administrerende direktør i Kongsberg Defence & Aerospace ser på styreleder i Kongsberg Gruppen Eivind Reiten, næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) og statssekretær i Forsvarsdepartementet Anne Marie Aanerud (Sp) klipper snoren til Kongsbergs nye missilfabrikk.
Administrerende direktør i Kongsberg Defence & Aerospace ser på styreleder i Kongsberg Gruppen Eivind Reiten, næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) og statssekretær i Forsvarsdepartementet Anne Marie Aanerud (Sp) klipper båndet foran den nye missilfabrikken.

Åpnet missilfabrikk: – En hjørnesten i norsk militærstrategi

KONGSBERG (Forsvarets forum): En ny fabrikk står klar til å produsere over 100 JSM- og NSM-missiler hvert år på Kongsberg. Luftkapasitetssjef Jarle Nergård kaller fabrikken en viktig kapasitet for Norge, USA og andre allierte.

Publisert

Kortversjon:

  • Kongsberg Defence & Aerospace har åpnet en ny fabrikk som skal produsere missilene NSM (Naval Strike Missile) og JSM (Joint Strike Missile).
  • NSM er et anti-skips-missil brukt av det norske Sjøforsvaret siden 2012 og er i bruk av 14 andre nasjoner, inkludert 11 Nato- eller EU-land.
  • JSM er en videreutvikling av NSM, tilpasset F-35 kampflyet, og benyttes av Norge, Japan og US Air Force med en rekkevidde på ca. 275 kilometer.
  • Administrerende direktør i Kongsberg Defence & Aerospace Eirik Lie kaller åpningen av fabrikken «en milepæl».

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

Med aromatisk eplejuice og god gammeldags «påsmurt» servert åpnet Kongsberg Defence & Aerospace sin nye missilfabrikk.

Fabrikken skal produsere missilene Joint Strike Missile (JSM) og Naval Strike Missile (NSM). Investeringen fra Kongsberg Gruppen skal ligge på rundt 2 milliarder kroner.

Byggingen av den nye missilfabrikken har pågått siden 2021. En større etterspørsel etter selskapets missiler var motivasjonen bak, forteller Eirik Lie.

– Det er en stor dag. Dette er en milepæl i form av at vi åpner kanskje den mest moderne missilfabrikken i verden, sier den administrerende direktøren i Kongsberg Defence & Aerospace.

Nøyaktig hvor mange JSM og NSM fabrikken skal produsere vil han ikke si noe om, men han sier det blir en signifikant økning og at tallet er over 100 i året.

NSM og JSM

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

NSM er et anti-skips-missil fra Kongsberg Defence & Aerospace som det norske Sjøforsvaret tok i bruk fra 2012.

I tillegg til de norske fregattene og korvettene brukes også NSM av 14 andre land. Elleve av disse er i Nato eller EU.

JSM er et missil som skytes fra luften og passer våpenbrønnen til kampflyet F-35, som produseres av det amerikanske selskapet Lockheed Martin.

Missilet er en videreutvikling av NSM og brukes av Norge, Japan og US Air Force.

Første rom inne på Kongsberg Defence & Aerospace sin nye missilfabrikk.
FERSK FABRIKK: Første rom inne på Kongsberg Defence & Aerospace sin nye missilfabrikk.

Tidligere denne måneden signerte Kongsberg Gruppen en kontrakt med United States Air Force. Kontrakten går ut på å levere JSM til landets F-35A fra 2026 av.

Rekkevidden til JSM er på rundt 275 kilometer, mens NSM kan nå mål 185 kilometer unna.

Tredelt utfordring

Blant mengden folk til stede var også næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) og statssekretær i Forsvarsdepartementet Anne Marie Aanerud (Sp).

Sammen med styreleder i Kongsberg Gruppen Eivind Reiten holdt trespannet hver sin saks og klippet det obligatoriske røde båndet sammen.

Statssekretær Aanerud sa i sin tale at missilfabrikkens viktighet ikke kan understrekes nok.

– I dagens sikkerhetssituasjon har vi en tredelt utfordring. Vi må fortsette å donere massivt til Ukraina, samtidig som vi fyller på våre egne lagre og bygger sterkere forsvar og beredskap i hele Nato.

Da næringsminister Myrseth fikk podiet sa hun at fabrikken er viktig for vår egen sikkerhet, men også for Norges allierte.

– Når forsvarsbudsjettene blir større i Norge, Europa og Nato er det viktigere enn noen gang at vi har en velutviklet forsvarsindustri i vårt eget land, sa hun.

– En hjørnesten

Jarle Nergård, sjef for Forsvarsmateriells luftkapasiteter, mener åpningen av en slik missilfabrikk i Norge er «helt nødvendig».

– Vi er en stor kunde. Jeg tror økningen av volum, produksjonssikkerhet og lagersikkerhet er viktige poenger med en produksjonsfasilitet som dette.

Jarle Nergård, sjef for Luftkapasiteter i Forsvarsmateriell
VIKTIG KAPASITET: Jarle Nergård sier F-35 med JSM er avgjørende for å kunne ta vare på norske nærområder.

Det at Norge kan produsere flere missiler innenfor egne landegrenser mener Nergård gir både sikkerhet og kompetanse.

JSM er ifølge Nergård det eneste anti-sjømålsmissilet som blir integrert på norske F-35.

– Det er en viktig kapasitet både for Norge, USA og andre allierte. For Norge blir dette blir en hjørnesten i norsk militærstrategi med F-35 og JSM, sier han.

Tre milliarder kroner

Da Stortinget besluttet å kjøpe nye kampfly til Norge hadde Kongsberg Gruppen åpnet industriparken Arsenalet.

Her produseres Luftforsvarets luftvernsystem Nasams. I tillegg utføres vedlikehold og tester av komponenter til helikopter her.

Siden åpningen i 2008 har anlegget tredoblet seg i strørrelse, og mer enn tre milliarder kroner er investert.

Med en plan om å skaffe 500 til vil anlegget etter hvert sysselsette 1200 personer.

ASAP-støtte

I mars annonserte Kongsberg Gruppen at de ville investere 640 millioner kroner i missilproduksjon. 

Disse pengene skal gå til utstyr og maskiner for å øke kapasiteten til den nye missilfabrikken og et nytt anlegg for å produsere flere sensorer.

Kongsberg Defence & Aerospace sin nye missilfabrikk.
HELT FERSK: Kongsberg Defence & Aerospace sin nye missilfabrikk.

200 av de 640 millioner kronene fikk Kongsberg Gruppen av den norske regjeringen gjennom programmet ASAP (Act in Support of Ammunition Production). EU stilte med 10 millioner euro.

– Med tilleggsmidlene fra Norge og ASAP kan vi ytterligere øke kapasiteten. Sånn sett er det veldig bra å få med. Men fabrikken hadde stått der uansett, sier Eirik Lie.

ASAP er et EU-program som ble opprettet for å øke europeisk produksjon av ammunisjon og missiler.

Målet er å hjelpe EU-land med å fylle opp sine lagre, men også for å øke tempoet på leveransene til Ukraina. Totalrammen til ASAP er 500 millioner euro.

Powered by Labrador CMS