Nyheter

MER LUFTVERN: Luftvern vil spille en betydelig rolle i langtidsplanen, ifølge statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Bildet viser skarpskyting med Nasams i USA.

Norge kjøper luftvern for én milliard

Regjeringen forbereder en stor anskaffelse av luftvernsystemet Nasams fra Kongsberg Gruppen, ifølge VG.


Fredag morgen var Kongsberg Gruppens toppledere på frokost sammen med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp). 

Over bordet lovet Støre nær en milliard kroner slik at Kongsberg kan forberede en stor ordre senere. Det skriver VG. 

– Kongsberg kan nå skaffe deler fra flere hundre underleverandører slik at de kan produsere raskt når bestillingene kommer, sier statsministeren. 

Han legger også til at dette gjøres for både for å styrke Ukrainas evne til å beskytte seg og fordi Norge «vil trenge» luftvern. 

Støre varslet videre at luftvern vil spille en betydelig rolle i langtidsplanen for Forsvaret som legges frem 5. april. 

Eksperter har over lengre tid ropt etter en styrket norsk luftvernberedskap. I sitt fagmilitære råd har forsvarssjef Eirik Kristoffersen pekt ut luftvern som ett av fem fokusområder. 

I rådet tar han til orde for å øke volumet i Forsvarets eksisterende luftvern med kort og mellomlang rekkevidde, for så å investere i nye luftvernsystemer med lang rekkevidde som også kan forsvare mot ballistiske missiler.

I januar inngikk Forsvarsmateriell en avtale med Kongsberg Defence & Aerospace om nettopp Nasams luftvern. Den kontrakten hadde en verdi på rundt 1,4 milliarder, med forventet leveranse i 2026-2027.

Powered by Labrador CMS