Nyheter

ØRLAND: Tre nye F-35 ble levert på Ørland flystasjon i 2022. Illustrasjonsfoto.

Personalsjef: – Vi ser ingen tegn til personellflukt

Selv om F-35-pilot Morten Hanche advarer om at Ørland flystasjon mister folk som egentlig trives i jobben, sier personalsjef i Luftforsvaret Silje Nythun at hun ikke ser tegn til personellflukt. Men hun vedgår at de har «noen utfordringer».

Publisert Sist oppdatert

– Vi mister mange folk som egentlig trives godt i jobben, men de holder ikke ut lenger, sa en av Norges mest erfarne kampflypiloter, Morten «Dolby» Hanche, i Forsvarets forum tirsdag.

Han peker blant annet på at det er svært tidkrevende og tungvint å pendle mellom Trondheim og Ørland.

Videre mener Hanche at det er vanskelig å skaffe nok folk til å drifte F-35, blant annet fordi arbeidsdagen rett og slett blir for lang, både for pilotene og deres støtteapparat.

«Noen ufordringer»

Silje Nythun er personalsjef i Luftforsvaret.

– Befalets fellesorganisasjon (BFO) vedtok på sin siste kongress å kalle personellflukten fra Forsvaret for en krise. Er det personellflukt fra Ørland?

– Vi har et behov for å beholde alle ansatte med den riktige kompetansen, både på Ørland og i hele Luftforsvaret. Vi ser ingen tegn til personellflukt, men samtidig har vi noen utfordringer med å holde på noe av vårt personell, skriver Nythun i en e-post til Forsvarets forum.

Nythun forteller at det er ulike årsaker til at personell slutter, og at de ikke ønsker å miste ansatte med verdifull kompetanse.

– Det er relativt stabile tall sammenlignet med tidligere år, men vi ønsker å beholde i stedet for å miste dem, og det er noe vi har et sterkt fokus på, også på Ørland flystasjon, skriver Nythun.

Boligmangel på Ørland

– Hva konkret kan gjøres for at Ørland blir et mer attraktivt sted å bo og jobbe?

– Forsvaret samarbeider med flere for å kunne tilby gode alternativer på Ørland. Det er per i dag en mangel på bolig og kvarter for vårt personell, og vi følger opp pågående prosesser for å bedre situasjonen.

Nythun opplyser videre at Luftforsvaret som arbeidsgiver «tilrettelegger med fleksibilitet» for personellet: De ser blant annet på alternative arbeidstidsordninger for enkelte personellkategorier.

– Den nye flyfaglinjen ved Fosen videregående vil på sikt være et kjærkomment tilskudd for å bedre mangelen på flyteknikere, og vil kunne bidra til mer lokal rekruttering, ifølge Silje Nythun.

Powered by Labrador CMS