Nyheter

PROBLEMER: Det har vært problematikk rundt anskaffelsene av F-35 fly i USA. Jagerflyet på bildet tar av i forbindelse med øvelsen Steadfast Defender 2021.
PROBLEMER: Det har vært problematikk rundt anskaffelsene av F-35 fly i USA. Jagerflyet på bildet tar av i forbindelse med øvelsen Steadfast Defender 2021.

15 prosent av F-35 i det amerikanske luftforsvaret har motorfeil

Et problem i motorens turbin gjør at mange av kampflyene trenger betydelige reparasjoner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Totalt 46 F-35 jagerfly har ikke fungerende motorer, skriver The Drive. Det bekrefter generalløytnant Eric T. Fick, som leder F-35 programmet i det amerikanske luftforsvaret, overfor nettstedet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Bakgrunnen for de dysfunksjonelle motorene er et problem med et varmebeskyttende belegg i turbinen. Belegget har blitt slitt ut fortere enn antatt, og det kreves nå store reparasjoner før flyene er operative.

Den 8. mai i år var det registrert totalt 283 F-35 fly i det amerikanske luftforsvaret, skriver The Drive. 15 prosent av jagerflyene er dermed ute av spill.

Les også: Siste tur med F-16 300 timer igjen for Norge

En annen faktor har også bidratt til motormanglen i F-35 flyene, skriver The Drive. Reparasjonene av flyene har tatt lenger tid enn forventet. 

I februar skrev nettavisen Defense News at det store vedlikeholdssenteret ved Tinker Air Force Base ikke klarte å levere motorer som de skulle ha reparert.

Les mer: – Vi ser at F-35 kan operere under et mye høyere trusselnivå enn F-16

Mange i det amerikanske luftforsvaret har ifølge The Drive kritisert F-35 programmet ved tidligere anledninger. Kritikken har også kommet fra folk i toppledelsen. Det har spesielt vært knyttet til kostnadene ved jagerflyene.

En av konsekvensene av motorproblemene et at den amerikanske forsvaret har redusert antall oppvisninger med sine F-35 fly.

Les debattinnlegg om norske F-35 anskaffelser: – Vi må kjøpe færre fly

Powered by Labrador CMS