Nyheter

AVANSERT: Et norsk F-35 på Ørland flystasjon.
AVANSERT: Et norsk F-35 på Ørland flystasjon.

Romania vil kjøpe F-35

Romania ønsker å kjøpe F-35 jagerfly til en verdi på rundt 67 milliarder norske kroner.

Publisert

Det rumenske forsvarsdepartementet har lagt inn en forespørsel til parlamentet om en godkjenning for å kjøpe 32 F-35 Lightning 2 jagerfly, ifølge forsvarsminister Angel Tîlvăr, skriver Defense News. Det planlagte kjøpet skal ha en estimert verdi på rundt 67 milliarder norske kroner.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I et intervju med en lokal radiokanal sier forsvarsministeren at «Å ta det første steget mot å utstyre det rumenske luftforsvaret med toppmoderne teknologiske kapasiteter, vil styrke Romanias rolle i sikkerhetsstrukturen på Natos østflanke og i svartehavsregionen».

For at kjøpes skal kunne gjennomføres må det godkjennes av amerikanske myndigheter.

Så langt skal det planlagte kjøpet bestå av 32 F-35, som vil utgjøre to jagerflyskvadroner, med mulighet for å anskaffe ytterligere 16 jagerfly og dermed få en tredje skvadron, skriver Defense News.

Dersom Romania får F-35, vil Romania bli det tredje Øst-Europeiske landet etter Polen og Tsjekkia, som får Lockheed Martins femtegenerasjons jagerfly i sitt arsenal. Rumenske myndigheter håper at de første jagerflyene skal være på plass i 2030.

Powered by Labrador CMS