Nyheter

NORDISK SAMARBEID: Under treningen Cross Border Training landet det første F-35 flyet i Sverige, en snau måned etter at det første F-35 flyet landet i Finland. Bildet er fra landingen på en motorvei i Tervo i Finland.

Norsk F-35 landet i Sverige for første gang 

Onsdag forrige uke landet et norsk F-35 på Vidsel flybase i Norrbotten i Sverige. Landingen var en del av et samtreningskonsept mellom de nordiske landene. 

Publisert Sist oppdatert

Landingen i Norrbotten var i forbindelse med øvelsen Cross Border Training (CBT), som er et samtreningskonsept mellom Norge, Sverige og Finland. På jagerflysiden har samarbeidet mellom de nordiske landene vart siden 2008. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Oberst Martin Thu Tesli som er sjef for 132 Luftving på Ørland sier til Forsvarets forum at Forsvaret gjør dette blant annet for å videreutvikle det de kaller for et spredningskonsept. 

– Det vil si at vi kan sende flyene våre til en annen base og eller land, for å kunne operere derifra ved en eventuell tilspisset situasjon, sier han.

Han forklarer at CBT- konseptet integrerer Norge ennå tettere med sine allierte, og samtidig gir en større fleksibilitet med egne jagerfly. 

– Denne typen trening som vi nå har gjennomført,  der vi også gjennomfører en drivstoffylling, gjør at vi kan utvide den tiden vi øver i svensk luftrom. På denne måten kan vi rett og slett være lengre i øvingsområdet og dermed få ennå bedre utnyttelse av våre ressurser, sier Tesli. 

Powered by Labrador CMS