Nyheter

F-16: Forsvarsmateriell har inngått kontrakt med det amerikanske selskapet Draken International for salg av inntil 12 F-16 jagerfly.
F-16: Forsvarsmateriell har inngått kontrakt med det amerikanske selskapet Draken International for salg av inntil 12 F-16 jagerfly.

Selger norske F-16 til amerikansk selskap

Forsvarsmateriell har inngått kontrakt med det amerikanske selskapet Draken International for salg av inntil tolv F-16 jagerfly.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Flyene skal brukes i trening mot amerikanske kampfly, informerer Forsvarsdepartementet i en pressemelding.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– F-16-flyene har tjent Forsvaret og nasjonen veldig godt i over 40 år frem til de nå erstattes med F35. Departementet har vektlagt å sikre etterbruk av våre F-16 av allierte. Vi ser positivt på at Forsvarsmateriell nå har inngått en avtale med det amerikanske selskapet Draken International for salg av inntil 12 fly, uttaler forsvarsmininster Odd Roger Enoksen i pressemeldingen.

Det skal også være «dialog» med Nato-land om salg av flere F-16, uten at det opplyses om hvilke land som er aktuelle. Tidligere har Romania blitt pekt på som et aktuelt land for videresalg av brukte F-16.

Da uttalte Magnus Hansvold i Forsvarsmateriell (FMA) at de norske F-16 var blant de best vedlikeholdte i verden.

Leveres i 2022

Kontrakten som nå omfatter salg av inntil tolv fly og utstyr som er nødvendig for å operere flyene.

Overleveringstidspunkt avhenger av når amerikanske og norske myndigheter godkjenner salget. Ifølge pressemeldingen vil flyene bli levert i løpet av 2022.

Kontrakten gir også muligheter til norsk industri som blant annet vil kunne levere vedlikeholdet av flyene før overlevering, står det i pressemeldingen.

FMA ønsker ikke å opplyse om verdi på kontrakten.

– Av hensyn til vår forhandlingsposisjon I fremtidige prosesser ønsker vi ikke å gå ut med prisinformasjon, skriver sjef for materiellavhending Magnus Hansvold til Forsvarets forum.

Powered by Labrador CMS