Nyheter

SALG: USAs president Joe Biden går videre med planene om å flytte F-16 til Tyrkia. Bildet er tatt under et møte mellom den svenske statsministeren Ulf Kristersson i Det hvite hus, den 5. juli 2023

Biden satser på å selge F-16-fly til Tyrkia i samråd med USAs kongress

USAs president Joe Biden vil i samråd med Kongressen gå videre med planene om å overføre F-16-fly til Tyrkia, ifølge sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan.

Publisert

Tyrkia har lenge prøvd å modernisere sin kampflyflåte. Fra USA ønsker tyrkerne å kjøpe 40 F-16-fly.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Biden gjorde det senest søndag klart at han ser på et kampflysalg som en måte å løse Tyrkias blokade av svensk Nato-medlemskap på.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa mandag at han vil gå med på å slippe Sverige inn i Nato.

I Kongressen har det lenge vært motstand mot å sende F-16-fly til Tyrkia.

Amerikanske kampfly til Tyrkia var ikke en del av avtalen der Recep Tayyip Erdogan ga grønt lys til Sveriges Nato-søknad, understreker Jens Stoltenberg.

– Det er en beslutning som må tas av USA, sier Natos generalsekretær på spørsmål i Vilnius om hvorvidt Tyrkia skal få kjøpe F-16-fly fra USA.

Tyrkia har vært tydelig på at det ikke har vært noen forbindelse mellom Sveriges Nato-søknad og ønsket om å kjøpe F-16, påpeker han.

– Jeg ønsker velkommen all dialog mellom Tyrkia og USA om F-16, men det er ikke en del av avtalen vi inngikk i går, sier Stoltenberg.

Powered by Labrador CMS