Nyheter

AVDEKKET: Ukrainsk sikkerhetstjeneste sier de har avdekket et russisk nettverk som hadde attentatplaner mot president Volodymyr Zelenskyj.

Ukraina: Avslørt nettverk som planla å drepe Zelenskyj

Ukrainas sikkerhetstjeneste sier de har avslørt et russisk agentnettverk som planla attentater på president Volodymyr Zelenskyj og andre ledere.

Publisert Sist oppdatert

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

To offiserer i Ukrainas egen statlige vakttjeneste er pågrepet, mistenkt for å skulle gjennomføre planen under Moskvas ledelse, melder sikkerhetstjenesten SBU.

De skal ha blitt rekruttert før Russland invaderte Ukraina i februar 2022, ifølge en uttalelse tirsdag. Planen skal ha vært å bortføre Zelenskyj for deretter å drepe ham.

– Vår kontraspionasjetjeneste og etterforskere fra SBU har avverget planer om å eliminere Ukrainas president og medlemmer av det øverste lederskap innenfor politikk og forsvar, skriver SBU på Telegram.

SBU siterer Ukrainas etterretningssjef Vasyl Maljuk, som sier at et angrep skulle utføres før Russlands president Vladimir Putin ble tatt i ed for en femte presidentperiode tirsdag. Den hemmelige operasjonen som avslørte nettverket, ble ledet av Maljuk selv.

Det er ikke nytt at Ukraina anklager Russland for drapsplaner mot Zelenskyj. I 2002 opplyste han at han hadde vært utsatt for minst ti drapsforsøk.

I april meldte også polsk påtalemyndighet at en polsk mann var pågrepet mistenkt for å ha spionert på vegne av Russland i forbindelse med en drapsplan mot Zelenskyj.

Powered by Labrador CMS