Nyheter:

Dette bildet fra 2004 viser soldater for spesialenheten som er anklaget for utbredt ekstremisme blant personellet.
Dette bildet fra 2004 viser soldater for spesialenheten som er anklaget for utbredt ekstremisme blant personellet.

Foreslår verneplikt for å få bukt med ekstremisme i det tyske forsvaret

Ombudsmannen for det tyske forsvaret mener det er lavere risiko for at ekstremistiske holdninger får spre seg i et forsvar med vernepliktige.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det skriver avisen Deutsche Welle.

Forsvarskommisjonær Eva Högl sa i et intervju med Funke Media Group lørdag at hun anser det som en «stor feiltakelse» at landet gikk bort fra verneplikt i 2011.

Hun mener at det ville vært godt for forsvaret dersom en stor del av samfunnet avtjente verneplikt i en periode.

– Det gjør det vanskelig for ytre høyre-ekstremisme å spre seg mellom soldatene, mener Högl.

49 sparket for ekstremistiske holdninger

Högl, som er sosialdemokrat, tok over rollen som forsvarskommisjonær i nasjonalforsamlingen i mai. Forsvarskommisjonærens jobb er å være en ombudsmann for militært personell og å håndtere klager og forslag fra dem som arbeider i det tyske forsvaret, Bundeswehr.

Ekstremisme i rekkene har vært et gjentakende tema i det tyske forsvaret det siste året. I 2019 ble 49 ansatte sparket på grunn av ekstremistiske holdninger. I mars skrev NTB at den tyske militære etterretningen hadde avdekket 14 personer med ekstremistiske holdninger, ifølge en rapport fra det tyske forsvarsdepartementet.

Av de 14 var åtte høyreekstremister, fire islamister og to personer som ikke anerkjenner den tyske grunnloven og den tyske lovgivningen. De fant ingen venstre-ekstremister. Det går også fram av rapporten at to av forsvarsmaktens ansatte var medlemmer i et nettverk som sverger troskap til Nazi-Tyskland.

Spesialstyrke under lupen

Spesialstyrken KSK har også vært under lupen de siste månedene etter flere anklager om høyreekstremister i rekkene. Styrken, som har arbeidet med antiterror-operasjoner og gisselredninger i krevende områder, har blitt «delvis uavhengig» av kommandolinjen og utviklet «en giftig ledelseskultur», ifølge forsvarsminister Kramp-Karrenbauer, skriver Deutsche Welle. Anklagene om ekstremisme strekker seg flere år tilbake. I 2017 skal enheten angivelig ha kastet grisehoder, spilt rockemusikk og gjort nazi-hilsenen under avslutningsfesten for en kollega.

Skeptisk til gjeninnføring av verneplikt

Ifølge forsvarskommisjonæren strekker problemene i det tyske forsvaret seg fra ekstremistiske bemerkninger til koblinger og aktiviteter som kan knyttes til ytre høyre-ekstremisme. Dog sier hun at det ikke er tegn til at det er skapt en hær innad i hæren eller en form for undergrunnshær.

Både Tysklands leder Angela Merkel og forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer er mot å gjeninnføre verneplikten. De to tilhører det konservative partiet CDU. Flere andre partier sluttet seg til CDUs standpunkt lørdag. Representantene mener at man heller bør konsentrere seg om å forbedre rekrutteringsprosesser og arbeide med politisk utdanning i de væpnede styrkene.

Forsvarskommisjonær Högl oppfordret også soldater til å si fra dersom de hører kolleger ytre rasistiske eller antisemittiske kommentarer og til å varsle sine overordnede dersom de er vitne til ekstremisme.

Powered by Labrador CMS