Nyheter:

Soldater i den tyske spesialstyrken KSK under en øvelse i Calw, Tyskland.

Fant våpen og eksplosiver hjemme hos tysk elitesoldat

Ransakelsen skal ha blitt gjennomført etter et tips fra den tyske militære etterretningstjenesten, som i lang tid har etterforsket flere medlemmer av den tyske spesialstyrken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tysk politi har beslaglagt våpen og eksplosiver funnet i hjemmet til en soldat tilhørende den tyske spesialstyrken Kommando Spezialkräfte (KSK), ifølge blant andre BBC. Det skal være snakk om en 45 år gammel sersjantmajor, bosatt i Nordsachsen.

– Til nå er ammunisjon, eksplosiver og våpen sikret. Soldaten involvert har blitt arrestert, og blir nå avhørt av myndighetene, sier representanter for forsvaret til kanalen.

Soldaten har vært under etterforskning siden 2017 etter mistanke om brudd på Tysklands våpenlover, ifølge Deutche Welle. Utover dette er det gitt få opplysninger om etterforskningen og arrestasjonen.

– De som blir observert med radikal oppførsel i Bundeswehr (det tyske forsvaret, journ. anm.) har ingen plass i vårt forsvar, sa tysklands forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer etter ransakelsen.

Høyreekstreme hendelser i KSK

Forsvarsministeren sier også ifølge CNN at det straks ble iverksatt disiplinære tiltak mot soldaten, som ikke lenger har lov til å ha på seg uniformen eller gå inn på tysk militær eiendom.

Kanalen skriver videre at ransakelsen av elitesoldatens hjem skal ha blitt gjennomført etter et tips fra den tyske militære etterretningstjenesten, som i lang tid har etterforsket flere medlemmer i KSK.

Ifølge Deutche Welle består KSK av 1100 ansatte fordelt på seks spesialiserte enheter. I forrige uke skal den militære etterretningstjenesten Militärischer Abschirmdienst (MAD) ha fortalt parlamentet at de hadde identifisert flere hendelser knyttet til høyreekstreme i KSK.

BBC skriver at 20 soldater fra KSK har vært under etterforskning, og at det skal ha blitt iverksatt tiltak mot ni av dem.

Fokus på høyreekstreme i Bundeswehr

Forsøkene på å identifisere personer i det tyske forsvaret med tilknytning til ekstreme miljøer, har vært mange de siste årene. Ifølge Deutsche Welle skal over fem hundre soldater ha blitt etterforsket av MAD etter mistanke om høyreekstremisme.

I 2017 ble det ifølge BBC beordret inspeksjoner på alle militære brakker i forbindelse med at minner fra nazitiden ble funnet i to av dem.

MAD jobber blant annet med å avdekke "antikonstitusjonell aktivitet" i forsvaret, kjent som Bundeswehr. I en fersk rapport kommer det frem at de i 2019 registrerte 482 saker som "mistenkelige".

Av disse hendelsene er 77 knyttet til islamisme, mens 363 er knyttet til høyreekstremisme. MAD definerer arbeidet med å motvirke ekstremisme generelt, og høyreekstremisme spesielt, som et viktig område.

I årsrapporten er det videre identifisert 14 ekstremister i det tyske forsvaret, og åtte av dem er kategorisert som høyreekstreme.

Powered by Labrador CMS