Nyheter:

Soldater ved Forsvarets fellestjenester mottar vernedyktighetsmedaljen fra oberstløytnant Rune Karlsen under dimisjon ved Akershus festning i juni i år.
Soldater ved Forsvarets fellestjenester mottar vernedyktighetsmedaljen fra oberstløytnant Rune Karlsen under dimisjon ved Akershus festning i juni i år.

Vernepliktige skal kunne smykke seg med flere medaljer fremover

For å øke interessen for militær idrett og ferdigheter, endrer forsvarssjef Eirik Kristoffersen statuttene for de militære ferdighetsmerkene. Dermed åpnes muligheten for at ivrige vernepliktige nå får bedre muligheter til å motta merker og medaljer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det la Kristoffersen frem for Tillitsvalgtsordningens landsstyremøte torsdag. I en tale til møtet var hans mantra at de tillitsvalgte måtte komme til ham med tilbakemeldinger på alt fra sosiale forhold til teoretisk og praktisk opplæring, til hvordan tjenesten er lagt opp.

Har du tips eller innspill til denne saken? Kontakt oss på tips@fofo.no

– Hva kan jeg gjøre? spurte forsvarssjefen retorisk.

Forsvarets medalje for skyting.
Forsvarets medalje for skyting.

– I løpet av morgendagen gir jeg ut nye statutter for militære ferdighetsmerker. Jeg mener at som soldat er det helt grunnleggende vi gjør skyting, fysisk, sanitet, samband og orientering. Helt grunnleggende soldatferdigheter, med god fysisk form i bunnen.

Dermed har han bestemt at enhver innenfor en periode på tolv måneder, skal ha muligheten til å ta medalje innen feltsport og feltskyting. For medaljen i feltsport, må soldaten oppnå ferdighetsmerker i flere grener. For feltskytemedaljen, må soldaten oppnå skarpskyttermerket og det såkalte NAIS, Norges skytterforbunds armegeværmedalje.

– Det er ikke sånn at du skal måtte holde på i sju år for å få disse medaljene. Jeg vil at de skal kunne tas i løpet av et år, sa Kristoffersen.

Når soldatene har gjennomført førstegangstjenesten, får de vernedyktighetsmedaljen. I tillegg er det mulig å få Nijmegen-medaljen, dersom man fullfører den fire dager lange marsjen i Nederland.

– En ting er medaljene i seg selv, men det viktigste for meg er at vi hever interessen og legger til rette for mer militær idrett og militær skyting, som er grunnleggende for forsvaret, sa Kristoffersen.

Fikk du med deg denne? Rekrutter vil ha tydeligere føringer for sosiale medier

Han benyttet også anledningen til å oppfordre flere ganger om at de vernepliktige skal komme til ham med sine erfaringer fra tjenesten, og la vekt på viktigheten av at alle får den grunnleggende soldattreningen.

Eirik Kristoffersen taler under TVOs landsmøte.
Eirik Kristoffersen taler under TVOs landsmøte.

Forsvarssjefen fortalte at det er viktig for ham med soldater som tenker selv og finner løsninger, og understreket Forsvarets kjerneverdier: Respekt, ansvar, mot.

General Eirik Kristoffersen tok over som forsvarssjef 17. august. På invitasjon og oppfordring fra landstillitsvalgt Lise Veronica Huynh har han takket ja til å gå i Pride-paraden i 2021. Han blir den første norske forsvarssjefen som deltar i Pride.

Powered by Labrador CMS