Nyheter

FORSVARSSJEF: Bildet er tatt under et av flere møter mellom de nordiske forsvarssjefene. Bildet med den en norske forsvarssjefen, Eirik Kristoffersen til venstre, og Sveriges forsvarssjef Micael Bydén, til høyre, er tatt i august 2022.

Kristoffersen om Sverige i Nato: – En fundamental endring

Nå som alle de nordiske landene blir medlem av Nato betyr det et enda større samarbeid landene, som for eksempel ved neste års øvelse Nordic response, ifølge forsvarssjefen.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen har siden i fjor lagt til grunn for at Sverige kom til å bli medlem og har allerede sendt en gratulasjonsmelding til Sveriges forsvarssjef Micael Bydén.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Forsvaret kommer til å gjøre alt de kan for å støtte både Sverige og Finland i det videre arbeidet med å bli integrert i Nato, skriver forsvarssjef Eirik Kristoffersen til Forsvarets forum.

Norge har lenge hatt et tett forsvarssamarbeid med Sverige og nå som alle de nordiske landene blir medlemmer i alle de nordiske landene i samme forsvarsallianse kan dette samarbeidet utvides enda mer. Der vil øvelsen Nordic respons til neste år være en milepæl, mener forsvarssjefen.

I mellomtiden vil Forsvaret fortsette med å tilpasse de nasjonale forsvarsplanene med Nato sitt nye planverk.

– Jeg mener at svensk og finsk Nato medlemskap fundamentalt endrer hvordan vi i Norge tenker om våre forsvarsplaner, skriver Kristoffersen.

Og den eneste forskjellen de norske soldatene vil merke, er økt aktivitet på tvers av grensene, slik de allerede har sett mellom norske og finske soldater i nord.

Med Sverige og Finland i Nato betyr det et mer samarbeid over flere domener. For selv om de har kommet langt kan de ta samarbeidet på land, i lufta, i det maritime og innenfor cyber- og romdomenet enda lenger, mener Kristoffersen.

– Mulighetene er mange nå som alle de fem nordiske landene blir Nato medlemmer, så er det opp til oss i Forsvaret å bidra til å finne løsninger sammen med våre kolleger i Norden og i Nato.

Powered by Labrador CMS