Nyheter

FORHANDLINGER: Gazastripen sett fra sørlige Israel søndag 4. februar.

Hamas foreslår våpenhvile

Hamas har foreslått en våpenhvile som innebærer fangeutveksling, gjenoppbygging av Gaza og en fullstendig tilbaketrekking av israelske soldater.

Publisert

Hamas foreslår våpenhvile i tre faser. Det viser et dokument som Reuters har fått tilgang til.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Forslaget er lagt fram for diplomater fra Qatar og Egypt som forsøker å megle fram en våpenhvileavtale, ifølge nyhetsbyrået.

I forslaget tar Hamas til orde for at gruppen innleder indirekte samtaler med Israel for å få slutt på krigføringen og gjenopprette ro. 

Den første fasen skal ifølge Hamas gi rom for å utveksle sivile israelske gisler i Gaza med palestinske fanger i israelske fengsler. Det skal også åpnes for nødhjelp.

I den andre fasen tar Hamas til orde for at alle mannlige israelske gisler blir satt fri i bytte mot et visst antall palestinske fanger i israelske fengsler. I tillegg skal alle israelske soldater forlate Gazastripen.

Qatar, Israel, USA og Egypt har i flere uker jobbet med å utarbeide rammeverket til en avtale som innebærer at israelske gisler i Gaza løslates mot at Israel og Hamas godtar en lengre våpenhvile.

Tirsdag sa Qatars statsminister Mohammed bin Abulrahman al-Thani at han hadde fått positiv respons fra Hamas på en avtale om løslatelse av israelske gisler mot en våpenhvile i krigen i Gaza.

En høytstående israelsk tjenestemann sa imidlertid ifølge Haaretz at Hamas' svar i virkeligheten er negativt, fordi Hamas' betingelser er uakseptable for Israel.

En annen israelsk kilde sa at begge parter «har gjort det klart at det for tiden ikke er mulig å bygge bro over det viktigste gapet som hindrer en løsning – nemlig kravet om å få slutt på krigen». 

Powered by Labrador CMS