Nyheter:

KAN STANSES: Fabrikklokalene til Bergen Engines. Rolls-Royce har inntil videre satt salget av selskapet til et russisk selskap på pause.
KAN STANSES: Fabrikklokalene til Bergen Engines. Rolls-Royce har inntil videre satt salget av selskapet til et russisk selskap på pause.

Rolls-Royce setter salget av Bergen Engines på pause

Rolls-Royce stanser salget av Bergen Engines til det russisk-kontrollerte selskapet TMH International inntil videre på grunn av norske sikkerhetsbekymringer.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge nyhetsbyrået AFP stanses salgsprosessen på grunn av norske myndigheters bekymring for den nasjonale sikkerheten.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Selskapet understreker overfor NTB at salget ikke er stanset for godt, men at transaksjonen er satt på pause etter anmodning fra den norske regjeringen mens saken gjennomgås.

– Vi ønsker fortsatt å selge Bergen Engines til TMH, som vi tror vil være en sterk strategisk partner for virksomheten, såfremt det blir et positivt utfall av regjeringens undersøkelser, skriver Rolls-Royce i en epost.

– Varslet på riktig måte

I en kommentar til nyhetsbyrået AFP opplyser Rolls-Royce at selskapet har overholdt myndighetens krav.

– Vi varslet regjeringen på riktig måte før vi kunngjorde salget av Bergen Engines. Vi forstår imidlertid at den norske regjeringen nå ønsker å undersøke avtalen nærmere, og Rolls-Royce vil samarbeide på alle måter vi kan med den gjennomgangen, sier selskapets talsmann Richard Wray sa i en epost.

Les også: Dette er oligarkene som vil kjøpe Bergen Engines

Salgsprosessen er nå blitt stanset, slik selskapet er blitt bedt om, legger han til.

– Hvis en bedrift som leverer til Forsvaret, blir solgt til en aktør som vi ikke kan ha et sikkerhetssamarbeid med, så må vi se etter nye leverandører. Så enkelt er det. Da kan vi ikke fortsette samarbeidet, har forsvarssjef Eirik Kristoffersen uttalt til TV 2.

– Stor usikkerhet

Tidligere tirsdag kom justis- og beredskapsminister Monica Mæland på banen.

– Vi er nå på et punkt hvor det er stor usikkerhet rundt nasjonale sikkerhetsinteresser. Når det er så stor usikkerhet, plikter vi å rydde den av veien, sa Mæland under en hastig innkalt pressekonferanse på Stortinget.

Flere departementer og tjenester har jobbet med saken, som omfatter salget av Bergen Engines til russiske TMH International. Tirsdag varslet regjeringen at den vurderer å bruke sikkerhetsloven til å stanse det planlagte salget.

Britiske Rolls-Royce kunngjorde 4. februar at de har signert en avtale om å selge motorfabrikken i Bergen til det russisk-kontrollerte selskapet for 1,6 milliarder kroner. Formelt er selskapets Sveits-baserte internasjonale filial som har kjøpt Bergen Engines.

Powered by Labrador CMS