Nyheter

BRUKES IKKE MER: Slik ser hjelmen som den ridende livgarden har brukt under parader ut. Den tilhører en uniform fra 1895, som har gjennomgått noen modifiseringer underveis. Den siste modifiseringen av hjelmen ble gjort i år 2000.

Bruksforbud på den svenske ridende livgardens paradehjelmer

Paradehjelmene som den svenske livgarden bruker når de rir i forbindelse med statsseremoniell virksomhet har sikkerhetsbrister, har Arbetsmiljöverket meddelt Försvarsmakten.

Dermed ble det 6. juli gitt ordre om at hjelmene ikke skal brukes ved ridende statsseremoniell virksomhet, melder Försvarsmakten på sine nettsider.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Bakgrunnen er at verneombudet ved Livgardets dragonmusikkår i april varslet det svenske arbeidstilsynet (Arbetsmiljöverket) om at hjelmene som brukes ved parader ikke er sikkerhetsmerkede ridehjelmer.

– Sikkerheten for våre medarbeidere er viktig. Nå som Arbetsmiljöverket har gitt oss dette svaret svart på hvitt, følger vi det med en gang, sier livgardens sjef, Stefan Nacksten.

Regimentet ser nå etter et alternativ til paradehjelmen som er sikkerhetsmessig holdbar og som samtidig passer seg på parade. Etter alt å dømme blir de nødt til å utvikle en helt ny hjelm til formålet.

Hjelmen de hittil har brukt tilhører en uniform fra 1895, som er blitt noe modifisert underveis. Når rytterne utdannes og øver brukes en godkjent sikkerhetsmerket ridehjelm.

Det svenske forsvaret har omtrent 75 hester som står klare til høyvakttjeneste ved Livgardets kavalerikaserne.

Powered by Labrador CMS