Nyheter

DRONE: Boeings Air Power Teaming System (ATS) gjør test av motor i Australia. Illustrasjonsfoto.

Sjefen for Luftforsvaret:
– Jeg tror nok at flygerens død er overdrevet

USAs luftforsvar (USAF) ønsker i 2024 å inngå kontrakt for sitt sjette generasjons kampfly. Planen er at bemannede fly skal operere sammen med droner, såkalte «lojale wingmen».

Publisert Sist oppdatert

USAs luftforsvar (USAF) ønsker i 2024 å inngå kontrakt for å realisere sitt sjette generasjons kampfly, for å beholde forspranget mot kinesiske fremskritt innen militærteknologi, skriver Reuters.

Det forventes at Lockheed Martin Corp, Boeing, og Northrop Grumman Corp kommer til å konkurrere om den gjeve kontrakten i et program kalt Next Generation Air Dominance program (NGAD), der USA skal erstatte kampflyet F-22 Raptor med et fly som kan operere side om side med avanserte droner, ifølge Reuters.

USAF regner med å bruke 2,3 milliarder dollar på programmet i budsjettåret 2024, i tillegg til 595 millioner dollar i motorutvikling.

Betingelsene i anbudskonkurransen er hemmelige for å beskytte operative og teknologiske fordeler, står det i en pressemelding fra det amerikanske Flyvåpendepartementet.

Piloter og droner skal samarbeide

USAF planlegger å skaffe 200 sjette generasjons bemannende kampfly innenfor NGAD, i tillegg til 1000 såkalte Collaborative Combat Aircraft (CCA), skriver Air Data News. Dette ubemannende «samarbeidende kampfly» er med andre ord en drone.

I utgangspunktet er planen at CCA skal kunne gjøre flere ulike oppgaver, som for eksempel jamming og rekognosering. Det skal både kunne operere sammen med femte generasjons kampflyet F-35 og med den neste generasjonen.

USAs luftforsvarsminister Frank Kendall sier imidlertid at et bevæpnet CCA til nevnte bruk kan ligge 20 år frem i tid:

– Før du utstyrer den med våpen må den ha evnen til å automatisk målgjenkjenning, sa Kendall ifølge Air & Space Forces.

F/A-XX: Nytt kampfly til U.S. Navy

I budsjettforslaget for 2024 ønsker U.S. Navy omlag 1,53 milliarder dollar til å utvikle sitt fremtidige kampfly F/A-XX, skriver The War Zone.

Det står videre at det bemannede flyet skal operere i midten av en gruppe droner, også kjent som lojale «wingmen» droner. Men det er fortsatt ukjent om F/A-XX skal produseres i ulike konfigurasjoner, som bemannet og ubemannet.

F/A-XX prosjektet har fokus på kunstig intelligens og maskinlæring for å gi dronene større autonomi.

DRONE: Den 11,7 meter lange MQ-28 er en drone produsert av Boeing i Australia. Den bruker kunstig intelligens (KI) og skal jobbe i team med eksisterende fly. Rekkevidden er 3700 kilometer. Sensorer om bord kan støtte etterretning, overvåkning, rekognosering og mye annet.

Popular Mechanics skriver at F/A-XX trolig skal erstatte de aldrende F/A-18E/F Super Hornet:

«Mens det bare per i dag hintes om at F/A-XX blir involvert i ubemannede operasjoner, er ideen om fly uten piloter noe som sprer seg raskt verden rundt.»

– Ønsker å være langt fremme

Bakteppet i filmen Top Gun 2 er at kampflypiloter er i ferd med å fases ut. Kontreadmiral Chester «Hammer» Cain (spilt av Ed Harris) forklarer dette pedagogisk til til «Maverick» (spilt av Tom Cruise):

«The future is coming, and you're not in it.»

Flere nasjoner utvikler nå sjette generasjons kampfly med lojale wingman-systemer.

– Det går nok i den retningen. Jeg tror nok at flygerens død er overdrevet. Vi er ikke der ennå, sier generalmajor og sjef for Luftforsvaret Rolf Folland, til Forsvarets forum.

– Planlegger du i dag for en fremtid med sjette generasjons kampfly?

– Vi ønsker å være langt fremme når det gjelder ubemannede luftfartøyer, og ønsker å utvikle oss innenfor det, sier Folland.

ØRLANDET: Sjef for Luftforsvaret Rolf Folland under jagerflyøvelsen Arctic Challenge Exercise (ACE) på Ørlandet flystasjon i mai 2023.

Han legger til at det mest nærliggende for Luftforsvaret er å begynne å operere taktiske droner, både til overvåkning av havområder og landområder, informasjonsinnhenting, men også med potensial for å bære våpen og sonarbøyer.

– Kan beredskapsoppdraget hurtig reaksjonsvarsel (QRA) mot russisk flyaktivitet i nærheten av Norge, gjøres med droner i stedet for med F-35?

– Jeg skal ikke si at det ikke skjer en gang i fremtiden, men det er nok en god stund til.

Folland understreker at når det gjelder «air policing» oppdrag, og en avskjæring der er flygere møtes i luften, er det «rags and rules» for hvordan man skal håndtere det.

– Jeg tror ikke at bruk av kunstig intelligens er helt der ennå. Men for å fly fra A til B er teknologien moden nok, selv om det er mange menneskelige vurderinger som må gjøres.

LOJALE WINGMEN: Grafisk fremstilling av hvordan Boeing forestiller seg fremtidig samarbeid mellom kampfly og droner. Illustrasjon.

Kampflypilotens nye rolle

Nils Håheim-Saers er overingeniør i Norce, som står for Norwegian Research Institute.

Han sier at regnekraft om bord og kunstig intelligens allerede erstatter mange av oppgavene den menneskelige flygeren tidligere måtte gjøre selv.

– Et godt eksempel er amerikanerne som nå demonstrerer operasjonskonsepter for maritim overvåkning fra luften gjennom å sette flygeren bak i kabinen på P-8 Poseidon for å fly dronen MQ-25 i ulike oppdrag. Autonomien skaper forutsetningen, skriver Håheim-Saers i en e-post til Forsvarets forum.

Med henvisning til en artikkel om MQ-25 i Breaking Defense, mener drone-eksperten at det kun er et spørsmål om få år før regnekraft og intelligens hos militære flymaskiner overgår de menneskelige evnene.

– Mennesket er en knapp innsatsfaktor i militære operasjoner. En sårbarhet i forhold til vår evne til å utøve luftmakt. Omorganisering og omstrukturering av Forsvaret vil tvinge seg frem for å redusere denne sårbarheten, ifølge Håheim-Saers.

Når det gjelder pilotens fremtid skildret i Top Gun 2, sier Håheim-Saers at kampflygeren i fremtiden kanskje må utføre sine tjenesteplikter et annet sted enn i cockpit i et kampfly.

– Kanskje som besetningsmedlem bak i kabinen på et P-8 Poseidon overvåkningsfly? Kanskje er også tjenestepliktene endret, og tjenestestillingen da endret til systemoperatør? spør Håheim-Saers.

PÅFYLL: I 2021 fylte for første gang en MQ-25 drone drivstoff i luften til et F-35C kampfly. For hangarskip innebærer det store besparelser å bruke droner som tankfly.



Powered by Labrador CMS