Nyheter

BIENDE PROSJEKTIL: Azab kan sirkle over et mål i lang tid, før den angriper.

Ny tyrkisk kamikaze-drone

Azab-dronen kan bære forskjellige typer ammunisjon, og blir beskrevet som en replika av den iranske Shahed-dronen.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nylig offentliggjorde det tyrkiske firmaet Robit Teknoloji dronen Azab.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Vi har gjennomført testflygningene. Nå går vi videre til test av ammunisjon. Det vil skje i de neste månedene, sier produktdirektør i Robit Selcuk Firat til nyhetsbyrået Anadolu.

Han regner med at ammunisjonstestene vil være ferdige i løpet av årets tredje kvartal.

Azab er et såkalt biende prosjektil – bedre kjent som kamikaze-drone eller selvmordsdrone. Det betyr at den kan surre rundt over et mål og vente på rett øyeblikk, før den angriper og sprenger seg selv i samme slengen.

Les også: Norske veteraner kjøper droner til Ukraina

Azab kan utstyres med flere forskjellige typer ammunisjon. Dronen kommer i to versjoner. Den største har et vingespenn på to meter, vingespennet på den mindre modellen er 1,5 meter.

Rekkevidden er på opptil 500 kilometer og maksimal lastekapasitet er 15 kilo.

Flere har påpekt likhetstrekk mellom Azab og den iranske dronen Shahed. Begge er selvmordsdroner med deltavinge og drives av en bakre propell. Forskjellen er at den iranske dronen er litt større og har lengre rekkevidde.

Tyrkiske droner har fått mye oppmerksomhet. Modellen Bayraktar TB2 blir brukt av Ukraina for å forsvaret seg mot den russiske invasjonen. Nylig avduket Turkish Aerospace Industries angrepsdronen Anka-3.

Ifølge Firat er Azab den eneste dronen av sitt slag som er produsert i Tyrkia, og at to land allerede har vist interesse for å kjøpe den.

– Dette er et godt produkt både for eksport og for vårt forsvar, sier han til Anadolu.

Powered by Labrador CMS