Nyheter

SAMMENLEGGBAR: PPDS-dronen er sammenleggbar og dyppet i voks, for å tåle regn.
SAMMENLEGGBAR: PPDS-dronen er sammenleggbar og dyppet i voks, for å tåle regn.

Australia sender pappdroner til Ukraina

En flatpakket drone som kan slippe granater over fienden og lande på autopilot, er siste tilskudd i det ukrainske arsenalet.

Publisert

Det nærmeste du foreløpig kommer IKEA-droner, er flatpakkede pappdroner fra den australske produsenten SYPAQ. I 2020 inngikk selskapet en avtale med det australske forsvaret om å utvikle et dronesystem kalt Precision Payload Delivery System (PPDS – Presisjonsleveringssystem).

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Nå er dronene tatt i bruk i Ukraina.

«Etter at forsvarsdepartementet offentliggjorde i juli 2022 at de vil gi støtte til å kjøpe sårt trengt forsvarsteknologi og utstyr til Ukraina, har SYPAQ produsert Corvo Precision Payload Delivery System (PPDS) til det ukrainske forsvaret», skriver SYPAQ på sine nettsider.

Dronekroppen og vingene er laget av papp, og settes sammen med strikk. Den kan ta av og lande på egen hånd, fly i én til tre timer og har en rekkevidde på opptil 120 kilometer.

– Lav profil er er en sentral egenskap. Vi kan brette dem sammen og legge dem på paller. Vi har også utviklet modulære navigasjonssystemer og forskjellige motorer, sier sjefsingeniør i SYPAQ Ross Osborne til avisen The Australian.

I utgangspunktet er dronen laget for å levere mindre pakker på tre til fem kilo, men kan også brukes til rekognosering og etterretning. Den kan også brukes til å slippe granater over fienden.

Ifølge den polske TV-kanalen TVP blir rundt hundre droner levert til Ukraina hver måned, og en enkelt drone er blitt brukt opptil 60 ganger.

Powered by Labrador CMS