Nyheter

KONTRAKT: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) er i Kongsberg i forbindelse med en fersk avtale om å levere antidronesystemer til Ukraina. En RWS kan ses montert på toppen av kjøretøyet i bakgrunnen.

Kongsberg skal levere antidronesystemer til Ukraina

KONGSBERG (Forsvarets forum): Ukraina får nye Counter Uncrewed Aerial Systems (C-UAS), takket være en avtale mellom Kongsberg Defence & Aerospace og International Fund for Ukraine.

Publisert Sist oppdatert

Mandag 14. august inngikk Kongsberg Defence & Aerospace og det britisk-ledede fondet International Fund for Ukraine (IFU) inngikk en avtale, som skal sørge for at Ukraina får nye Counter Uncrewed Aerial Systems (C-UAS), eller antidronesystemer.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Dette er et viktig supplement til den luftvernparaplyen som Ukraina trenger for å forsvare viktige områder, sier Eirik Lie, administrerende direktør i Kongsberg Defence & Aerospace til Forsvarets forum.

Avtalen innebærer antidronesystemer av typen CORTEX Typhon, og har en verdi på rundt 740 millioner kroner.

CORTEX Typhon er et nyutviklet antidronesystem, satt sammen av komponenter fra Teledyne Flir, Kongsberg og pansrede kjøretøy.

Systemet skal kunne motvirke et bredt spekter av trusler fra luften, enten ved å gjøre fysisk skade eller på annen måte deaktivere trusselen.

Russiske droneangrep har så langt utgjort en stor trussel i Ukraina, og antidronesystemer har vært høyt etterspurt.

– Listen over behov er selvfølgelig veldig lang, men jeg kan trygt si at luftvern i ulike kategorier er det som topper aller mest, forklarer forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Regjeringen donerer kjøretøy og våpen

Den norske regjeringen har også donert kjøretøyer av typen Dingo 2, fjernstyrte våpenstasjoner av typen Remote Weapon Station (RWS), maskingevær og ammunisjon som en del av leveransen.

TIL UKRAINA: Antidronesystemet CORTEX Typhon C-UAS skal monteres på kjøretøyer donert av Forsvaret. Avbildet er en Remote Weapon Station (RWS ) bestående av ulike sensorer og et 50 kaliber maskingevær, så kalt 12,7 mitraljøse.

– Det er veldig viktig å få fram at det ikke bare er viktig for Ukraina at Putin ikke vinner frem med sin krig, men det er viktig for vår sikkerhet og i det lange løp, sier Gram.

– Vi gjør noen vanskelige avveininger, med tanke på vårt eget behov for sikkerhet og beredskap, kontra det å støtte Ukraina. Men det er klart, i Ukraina er behovet nå helt presserende.

Mer enn ti milliarder kroner samlet inn

International Fund for Ukraine (IFU) ledes av det britiske forsvarsdepartementet, og gjennom fondet kan ulike land bidra med penger for å anskaffe forsvarsmateriell, direkte fra forsvarsindustrien.

Mer enn syv milliarder kroner er så langt samlet inn gjennom IFU etter bidrag fra Storbritannia, Norge, Nederland, Danmark, Sverige, Island og Litauen.

Pengene er blant annet blitt brukt til luftvernradarer, overvåkingsdroner, kampdroner, artilleriammunisjon, reservedeler til T-72-stridsvogner og elektronisk krigføring.

Powered by Labrador CMS