Nyheter

SELVKJØRENDE: Mission Master XT kan operere autonomt.

Dette er Forsvarets nye autonome terrengkjøretøy

Forsvaret har fått sin første Mission Master XT, et terrengkjøretøy som kan operere autonomt og fungere i kaldt klima.

Publisert Sist oppdatert

I begynnelsen av august leverte våpenprodusenten Rheinmetall en Mission Master XT til det norske Forsvaret. Det skriver Rheinmetall på sine nettsider.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Kjøretøyet skal testes ut av Etterretningsbataljonen, opplyser talsperson for Hæren Brage S. Wiik-Hansen.

Mission Master XT er et ubemannet kjøretøy, som er laget for å komme frem i svært vanskelig terreng og i kalde temperaturer. Ifølge Rheinmetall fikk selskapet kontrakten etter at Forsvarets forskningsinstitutt hadde gjennomført en serie utfordrende tester.

Kjøretøyets selvkjørende egenskaper ble testet i Finland tidligere i år. Rheinmetall skriver at kjøretøyet navigerte gjennom iskalde elver og tok seg opp glatte helninger i temperaturer ned mot 30 minusgrader.

– Vi er stolte av å ha utviklet systemer som tåler noen av verdens tøffeste forhold, sier Alain Tremblay, visedirektør for forretningsutvikling og innovasjon i Rheinmetall Canada, i en pressemelding.

Ifølge selskapet takler Mission Master XT vanskelig terreng, som sand, snø og fjell. Den fungerer også som amfibiekjøretøy, og flyter med full last. Kjøretøyet har både en dieselmotor og elektrisk drift, og kan frakte last på opptil et tonn.

Trykket i dekkene kan justeres fortløpende, i henhold til hvilket terreng kjøretøyet beveger seg i.

TERRENG: Kjøretøyet er testet i forskjellige former for vanskelig fremkommelig terreng.
Powered by Labrador CMS