Nyheter

Kjernekraftverket Forsmark ligger på den svenske østkysten nord for Stockholm.
Kjernekraftverket Forsmark ligger på den svenske østkysten nord for Stockholm.

Stor drone observert over svensk atomkraftverk

En stor drone er observert over kjernekraftverket Forsmark øst i Sverige. Politiet rykket ut, men greide ikke å følge den da den forsvant mot skjærgården.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dronen ved Forsmark ble observert ved 20-tiden fredag kveld. Samme tidspunkt ble det meldt om flygende gjenstander over kjernekraftverkene Ringhals på vestkysten og Oskarshamn sørøst i landet, og etter hvert kom det også melding om en mulig drone ved det nedlagte kjernekraftverket Barsebäck i Skåne.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Politiet bekrefter lørdag ettermiddag at det ble sett droner over Forsmark og Oskarshamn. Opplysningene om droner observert ved Ringhals og Barsebäck er enda ikke bekreftet.

Les også: Det svenske forsvaret politianmelder befal

Forsvant mot skjærgården

En vakt ved Forsmark kontaktet politiet etter at dronen fløy over anlegget innenfor det avsperrede området. Dronen var en større modell som kan stå imot vind ettersom det blåste kraftig i området.

Politiet rykket ut med både patruljer og helikopter og kunne selv observere dronen før den fløy videre og forsvant mot øya Gräsö i den svenske skjærgården. De lyktes ikke med å finne igjen dronen.

– Vi brukte tid på å forsøke å lokalisere den, men vi greide ikke å finne den igjen, sier pressetalsperson Petra Blomqvist ved politiet i region Mitt.

Les også: Nærkampskader førte til midlertidig stans i undervisningen på Madla

Hun sier at hendelsen anses som helt spesiell.

Anmeldt

Ifølge politiet finnes det ingen indikasjoner på at dronen har sluppet ned noe på området eller landet. Hendelsen er anmeldt som både brudd på luftfartsloven og ulovlig avbildning av et område der allmennheten ikke har tilgang, og der det gjelder særskilte regler. Ingen er foreløpig mistenkt.

Politiet har startet en nasjonal etterforskning for å se om det er noen sammenheng mellom hendelsene, skriver svenske medier.

Dronehendelsene kom et døgn etter at Sveriges militære begynte å patruljere hovedbyen på øya Gotland i Østersjøen, midt i økte spenninger mellom Nato og Russland og en nylig utplassering av russiske landgangsfartøyer i Østersjøen.

Les også: Amerikansk myndighetsorgan om DJI-droner: «Potensiell nasjonal sikkerhetstrussel»

Forsmark ligger cirka 14 mil nord for Stockholm på østkysten av Sverige. Ringhals kjernekraftverk ligger i Varberg på den svenske vestkysten, mens Oskarshamn ligger på østkysten over 30 mil sør for Stockholm.

Powered by Labrador CMS