Nyheter

MELDING OM NYTT ANGREP: Tirsdag kommer også meldinger om et nytt droneangrep på en flyplass i Kursk i Russland, der en oljetank skal ha tatt fyr.

Hevder Ukraina sto bak droneangrep mot Russland

Ukrainas regjering har på sin side avvist å si at landet sto bak mandagens angrep.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En ukrainsk tjenestemann hevder ifølge New York Times at Ukraina angivelig sto bak mandagens droneangrep på to militære flyplasser i Russland.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ukraina brukte ubemannede droner i angrepet mot de to militærbasene, ifølge en høytstående ukrainsk tjenestemann som New York Times viser til mandag kveld norsk tid.

Avisen bringer ingen direkte sitater fra vedkommende, ei heller navn. Tjenestemannen uttaler seg på betingelse av anonymitet ettersom det dreier seg om sensitive opplysninger, skriver NYT.

Ifølge tjenestemannen ble dronene sendt fra ukrainsk territorium. Minst ett av de to angrepene ble gjennomført med hjelp av spesialstyrker som befant seg nær militærbasen og so bisto med å guide dronene mot målet, uttaler tjenestemannen.

Ukrainas regjering har avvist å si at landet sto bak angrepene, i tråd med retningslinjene som landet har fulgt i tidligere saker der det er blitt hevdet at Ukraina har stått bak angrep mot Russland og den annekterte Krim-halvøya.

Anklager Ukraina

Russland anklaget tidligere mandag Ukraina for å stå bak droneangrepet. Tre personer døde og en rekke andre ble såret, ifølge russiske myndigheter.

I en pressemelding uttaler det russiske forsvarsdepartementet at ukrainerne angrep Djagilevo-flyplassen i Rjazan-regionen og Engels-flyplassen i Saratov-regionen.

Flybasen Engels ligger rundt 46 mil i luftlinje fra grensen til Ukraina, enda litt lenger til de nærmeste ukrainske styrkene.

Russerne hevder at dronene ble skutt ned, men at vrakrester falt ned og eksploderte på rullebanen.

To fly skal ha blitt skadd i angrepet på Engels-basen, og fire personer ble brakt til sykehus. Det ene flyet skal ha vært et strategisk bombefly som blir brukt til å utføre rakettangrep mot Ukraina.

Delvis verifisert

Opplysningene er bare delvis verifisert.

– To overvåkingsvideoer fra boligblokker i området bekrefter at det har skjedd en eksplosjon, men vi kan ikke verifisere 100 prosent at det faktisk har skjedd på flyplassen, skriver Faktisk Verifiserbar, som har faktasjekket opplysningene.

Omtrent samtidig eksploderte en tankbil med bensin på en rullebane i regionen Rjazan, sør for Moskva. Tre mennesker mistet livet, og fem ble såret.

Nytt angrep tirsdag

Enda en russisk flyplass ser ut til å være truffet i et droneangrep tirsdag. En oljetank tok fyr, men det er ikke meldt om personskader

BRANN: Faktisk Verifiserbar har geolokalisert brannen til et område der det ligger flere drivstofftanker i et depot ved flybasen. Video: Telegram

Flyplassen ligger i Kursk-regionen, som grenser til Ukraina.

– Som resultat av droneangrepet i området ved Kursk flyplass tok en oljetank fyr. Ingen er drept eller såret, sier guvernør Roman Starovojt i en melding i sosiale medier tidlig tirsdag morgen.

Han har ikke sagt noe om hvor dronen kom fra. Foreløpig har ingen medier kunnet verifisere meldingene.

Mandag anklaget russiske myndigheter Ukraina for å ha stått bak droneangrep mot to militære flyplasser i Russland, i henholdsvis Rjazan-regionen og Saratov-regionen. Tre soldater ble drept og fire andre såret, ifølge russiske myndigheter.

Det russiske forsvarsdepartementet har uttalt at Ukraina «forsøkte å angripe» flyplassene. Det hevder at dronene ble skutt ned, men at vrakgods falt ned og eksploderte, og at det var dette som førte til at soldater ble drept og såret.

Powered by Labrador CMS