Nyheter

FRYKTER KRIG: Romanias forsvarsminister, Angel Tilvar snakker med en innbygger fra en landsby ved Donaudeltaet ved den ukrainske grensen i september 2023. Der ble det funnet rester av russiske droner etter Russlands angrep mot Ukrainas havn på Donau.
FRYKTER KRIG: Romanias forsvarsminister, Angel Tilvar snakker med en innbygger fra en landsby ved Donaudeltaet ved den ukrainske grensen i september 2023. Der ble det funnet rester av russiske droner etter Russlands angrep mot Ukrainas havn på Donau.

Romania frykter krigen i Ukraina skal komme til dem

Stadige lyder av sirener og funn av dronerester skremmer befolkningen i Romania.

Publisert

I den rumenske byen Plauru våknet Costica Tanase nok en gang til lyden av sirener.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Russiske droner slo ned i den ukrainske byen Izmail på den andre siden av Donau. Det er tre kilometers kjøreavstand mellom de to byene.

– Når du hører sirene gå om natten, frykter du at dronene kommer hit, sier en sliten Tanase.

Innbyggerne skremmes av lyden av droner som flyr over rumensk territorium.

Russiske myndigheter trakk seg fra kornavtalen som skulle sørge for trygg korntransport fra Ukraina. Etter det har Russland trappet opp angrepene mot Odesa og Mykolaiv-regionen i Sør-Ukraina.

For å sende korn og andre matvarer ut av landet via EU, har Ukraina tatt i bruk Donau. Situasjonen for rumenerne på den andre siden er dermed mer sårbar.

Bekreftet og fordømte

Det rumenske forsvarsdepartementet opplyste den 9. september at det for andre gang på en uke ble funnet deler av russiske droner på bakken i Romania.

– Funnet indikerer en uakseptabel krenkelse av rumensk luftrom, uttalte Romanias president Klaus Iohaninis. Han oppfordret Russland til å avstå fra handlinger som kan true rumenernes sikkerhet.

Dronehendelsen ble diskutert mellom Iohannis og Nato-sjef Jens Stoltenberg. Stoltenberg kommenterte at ingenting tyder på at dronen var et bevisst angrep på Nato, men at hendelsen likevel var destabiliserende.

Synlig bevis på faren

Flere brente trær og et gapende hull i bakken er synlige bevis for de rumenske innbyggerne at krigen er farlig nærme.

Den 51 år gamle bonden Tanase og hans familie mister ofte søvn på grunn av lydene av krig. Han er konstant redd for at en drone skal treffe huset hans. Dette gjelder også for de rundt 40 innbyggerne i landsbyen hans.

Tanase mener det hjelper lite på sikkerheten at rumenske soldater nylig ble utplassert i området.

– Hva kan de egentlig gjøre? De har jo ikke luftvernsystem, påpeker han.

72 år gamle Ion Giuvanovici sier at droner bråker mer enn fly.

Gheorghe Puflea på 70 år er enig. Han forteller at når en drone nærmer seg, så rister det i bakken som et jordskjelv.

BETONGFORSVAR: Det rumenske forsvaret har satt opp tilfluktsrom til innbyggerne landsbyen Plauru.
BETONGFORSVAR: Det rumenske forsvaret har satt opp tilfluktsrom til innbyggerne landsbyen Plauru.

– Husdyrene mine blir veldig stresset. Kalven min gjemte seg mellom beina mine. Den var livredd, sier han.

Nybygget tilfluktsrom

Snart vil innbyggerne i den lille landsbyen kunne søke tilflukt i to tilfluktsrom av betong, som myndighetene besluttet skulle bygges på grunn av de siste hendelsene.

To tilfluktsrom av betong er snart ferdig bygd så innbyggerne i landsbyen kan søke tilflukt. Det bestemte myndighetene etter at de siste hendelsene.

Den isolerte, fattige regionen sliter med nedslitte veier og dårlig internettforbindelse. Likevel prøver ordføreren i Plauru, Tudor Cernaga, å se hendelsene i et positivt lys.

Han håper de siste problemene vil gi regionen større oppmerksomhet, noe som også kanskje vil medføre mer penger.

Powered by Labrador CMS