Nyheter

DONASJON: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) annonserte onsdag at Norge skal donere seks F-16-kampfly til Ukraina.

Norge donerer F-16 til Ukraina

WASHINGTON DC (Forsvarets forum): Norge skal donere seks F-16 kampfly til Ukraina i løpet av året.

Publisert Sist oppdatert

Norge vil donere seks F-16 jagerfly til Ukraina, og det tas sikte på å begynne donasjonene i løpet av 2024.

Statsminister Jonas Gahr Støre er i Washington DC på Nato-toppmøtet, som formelt startet onsdag. 

– Ukrainas evne til å forsvare seg mot angrep fra luften, er helt avgjørende i deres forsvarskamp mot Russland, sa statsministeren da nyheten ble lansert. 

Til Forsvarets forum utdyper han: 

– Denne uka har vi blitt minnet på hvor viktig luftkontroll er. Ukraina har overlevd til nå fordi de har kunnet ha et luftvern som beskytter byer og infrastruktur, men det tærer jo på. Så det ene er å gi dem luftvernet, det andre er å gi dem kapasitet til å ha luftkontroll. 

Norge bidrar sammen med flere andre land til at Ukraina får F-16 jagerfly, som vil være viktige for å forsvare landet mot angrepene fra russiske styrker.

– Vi har vært tydelige på at vi skal bidra til F-16-koalisjonen, men akkurat antallet fly, det har vi offentliggjort nå. Det handler om å kunne gå gjennom de vi har igjen og se hvilke som egner seg, og duger til å gi. Nå vet vi at seks av dem vil ha det nivå og den kvaliteten som trengs, sier Støre til Forsvarets forum. 

Rett til å forsvare seg selv

På spørsmål om hvor langt inn i Russland Ukraina vil kunne bruke de donerte F-16-flyene, svarer Støre: 

– Vår ramme er at Ukraina etter folkeretten har rett til å forsvare seg selv. På punkt to etter folkeretten må de skille mellom militære og sivile mål. De to forutsetningene er absolutte fra vår side, sier han. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Regjeringen besluttet i fjor å donere et antall F-16 til Ukraina i rammen av et flernasjonalt samarbeid, ledet av Danmark, Nederland og USA. Statsministeren annonserte dette på Ukrainas uavhengighetsdag i Kyiv i fjor.

– Helt siden krigens utbrudd har Ukraina blitt rammet av russiske luftangrep. De har ført til store lidelser for den ukrainske befolkningen og store materielle ødeleggelser, sier Støre.

Støtte opplæring

Siden høsten 2023 har Norge støttet Ukraina med kampflyvertrening og plankompetanse, gjennom kampflykoalisjonen og deltar i treningen av ukrainske piloter og personell i Danmark.

– Norge vil støtte opplæringen også framover, sier statsministeren.

Norge faset ut F-16 jagerfly i 2021 i forbindelse med innfasingen av det nye kampflyet F-35. 32 F-16 fly ble da solgt videre til Romania.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram sier det er få reservedeler igjen etter salget til Romania, men at en mulighet er at Norge kan bidra med finansiering. 

– Om vi kjøper nye reservedeler, eller kjøper brukt, så er vi i samarbeid med andre land og leverandører for finne ut hvordan vi kan bidra med økonomi for å få det til. Det er dette arbeidet som pågår i koalisjonen nå, sier Gram. 

Utenriksminister Espen Barth Eide snakket om at både president Zelenskyj og utenriksminister Kuleba har gang på gang uttrykt stor takknemlighet for norsk støtte til luftvern, og vært tydelige på at disse flyene er særdeles viktige bidrag til deres forsvar av egen frihet og suverenitet.

Behovet for våpen til jagerflyene vil øke i takt med antallet F-16 i det ukrainske luftforsvaret. Væpning og annen støtte til flyene vil ifølge regjeringen håndteres i rammen av det flernasjonale samarbeidet. 

Powered by Labrador CMS