Desemberdrillen

JULEBRUS-SMELL: Ida jobber med seg selv hvert år for å ikke smake på julebrus allerede i oktober.

#Luke 24: Felthumanist Ida tar årlig vintersolverv-badstu med gode venner

Jul for henne er når faren legger full innsats og ære i å få sprø svor på ribba.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I spalten «Desemberdrillen» stiller Forsvarets forum ulike folk med tilknytning til Forsvaret, seks spørsmål rundt desember, tradisjoner og året som har gått. Spalten tar for seg en ny forsvarspersonhver dag i hele desember - som en forlenget julekalender.


Hva betyr desember for deg?

Desember betyr at barna mine synger julesanger fra morgen til kveld en måned i strekk, det er pepperkakebaking, nissefest, lysfest, juleverksted og koselige førjulsaktiviteter vi gjør sammen. Desember betyr at sola snart snur, og årlig vintersolvervs-badstu med gode venner. Det er glede, fellesskap og ettertanke, samtidig som det er litt styr og hektiske dager både på jobb og i heim.

Navn: Ida Helene Henriksen

Alder: 40

Yrke: Orologskaptein. Felthumanist

Sted: Krigsskolen, Linderud

Hvilken forsvarsperson ville du gitt julegave til, og hva hadde du pakket inn?

Jeg ville egentlig gitt julegave til alle fine og dyktige kollegaer, kadetter og vernepliktige i egen avdeling og i hele landet som utviser mot, sier ifra om kritikkverdige forhold, stiller kritiske spørsmål og bruker dømmekraft i krevende situasjoner. Hadde pakket inn en meget god bok jeg leser nå som handler om Aristoteles og praktisk klokskap, og som alle egentlig burde lese (The Ways of Aristotle, O. Eikeland).

Ditt mest minnerike sted å tilbringe desember måned/feire jul?

Julefeiring for meg er å dra hjem til familien, med familien. Det er å pynte juletre og se Grevinnen og hovmesteren lille julaften, det er julestrømpe og Tre nøtter til Askepott, faren min sin innsats og ære lagt ned i sprø svor på ribba, julegavekaos og forventningsbrudd- eller jubel hos barna, det er en god juleøl og Jussi Björlings «O Helga Natt» spilt høyt når ungene er i seng og roen senker seg.

Hva må du ha i desember?

Julebrus (Hamar og Lillehammer sin)! Jobber hardt med meg selv hvert år for å ikke gå på julebrus-smellen i oktober når butikkene fylles. I år holdt jeg meg til slutten av november. Ellers er jeg veldig glad i ordentlig julestout.

Hvilken nyhetssak fra året som har gått, har gjort mest inntrykk på deg? Hvorfor?

I tillegg til nyhetssaken om stort russisk angrep på Ukraina 24. februar, er det nok alle nyhetssakene om mobbing, seksuell trakassering og problematisk håndtering av disse i Forsvaret som har gjort mest inntrykk.

Det gjør inntrykk fordi det gir oss større innsikt i mange enkeltmenneskers hverdag og store belastninger, samtidig som det gir oss bredere kjennskap til et mye mer systematisk problem og utfordringer som vi alle må forholde oss til.

Hva er ditt nyttårsforsett?

Er ikke så opptatt av de store nyttårsforsetter, men er jo alltid fint å ta en fot i bakken når et år er gått, og det nye ligger foran oss. For min del handler det stadig om å finne den berømte balansen mellom aktivitet og hvile. Kunsten å si nei på de rette steder, kanskje?


Powered by Labrador CMS