Nyheter:

FEIL: Hovedverneombud Thomas Norman Hansen forteller at vernerunden avdekket at rundt én av fem vaskemaskiner var defekte (Foto: Forsvaret).

Defekte vaskemaskiner og hurtigvask av klær

Hovedverneombud i Hæren gjennomførte vernerunde i helgen. Den viste feilvask og defekte vaskemaskiner.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Rundt én av fem vaskemaskiner er defekte, og soldater bruker fortsatt program som ikke sikrer en god nok vask av klær, sier hovedverneombud i Hæren, Thomas Norman Hansen.

Han forteller at Hæren fortløpende bytter ut defekte vaskemaskiner med fungerende, og situasjon er litt lysere enn tidligere. Likevel gjenstår det mye jobb med å få på plass gode nok prosedyrer og rutiner for vask av klær, sier Hansen etter å ha gjennomført vernerunde på Setermoen og Bardufoss i helgen.

Hovedverneombud i Hæren, Thomas Norman Hansen. 

– Fortsatt vaskes det for ofte på ullprogram og 30 grader, noe som kan føre til at bakterier overlever vasken. Det blir ikke rent og det er uhygienisk, sier Hansen.

Ifølge hovedverneombudet er det verst stilt på kaserne «Trandum» på Setermoen, der soldater fra Artilleribataljonen bor. Her er det kun åtte maskiner på 200 soldater.

– Her blir det veldig mye kø, konstaterer Hansen.

Tiltak videre

Hovedverneombudet sier at sjef Hærens fire tiltak, som vi skrev om i helgen, blir tatt på alvor og at brigaden jobber med å utbedre den nåværende situasjonen.

– Det blir stadig litt bedre. Men jeg forutsetter at det jobbes med å få på plass prosedyrer, vi trenger flere vaskemaskiner og opplæring for bruk av de.

Hansen peker på de store manglene i personlig bekledning og utrustning (PBU) til soldatene, er hovedårsaken til problemene soldatene opplever i Brigade Nord.

– Utbedrer kapasiteten

Kommunikasjonssjef i Hæren, Per Espen Strande, peker også på manglene i PBU. Han sier det er en av de viktigste årsakene til den vanskelige vaskesituasjonen. 

Fra august har soldatene selv stått for tøyvasken, mens de før kunne bytte såkalt kroppsnært tøy på depoter. 

– Vi er i tett dialog med FLO om løsninger på utfordringene og materiellet utleveres fortløpende etter hvert som det blir tilgjengelig, sier oberstløytnanten. 

– Vi jobber også med tiltak for å utbedre vaskekapasiteten, det er særlig i den eldste infrastrukturen at dette er utfordrende, sier Strande som ber om forståelse for at det vil ta noe tid før situasjonen er vesentlig bedre.

MANGLER: Hovedverneombud og kommunikasjonssjef i Hæren, Per Espen Strande, peker på at det er store mangler i PBU til soldater (Foto: Forsvaret).

Han forteller at Hæren håper på å få økt vaskekapasiteten i perioden frem mot  jul  og en ytterligere økning i løpet av første kvartal 2020.

Netting til tørk

Landstillitvalgt i Tillitsvalgtordningen for Forsvaret, Lise Veronica Huynh, skriver i en kommentar at situasjonen Hæren i nord opplever, kan svekke Forsvarets operative evne: 


«Ved ikke å ha tilstrekkelig med artikler må man vaske oftere, og naturlig nok vil man ikke være klar til strid når nettingen henger til tørk. Da blir det lettere å pakke ned nettingen selv om den er brukt og møkkete».  

Powered by Labrador CMS