Nyheter:
Danmarks forsvarsminister Trine Bramsen under en feiring av FNs 75-årsdag i 2020.
Foto: Olafur Steinar Gestsson, Ritzau Scanpix via A
I Danmark krever opposisjonen at Forsvarsministeren må gå
Danmarks forsvarsminister Trine Bramsen bombarders av kritikk for å være for sjefete. Nå kommer politisk krav om hennes avgang.
Krav fra opposisjonen om en statsråds avgang, fungerer ofte mot sin hensikt. Når Dansk Folkeparti i dag krever forsvarsminister Bramsen fra Socialdemokratiet sin avgang sier det likevel mye om at misnøyen med henne nå har spredt seg fra store deler av det danske forsvaret og inn i Folketinget.
– Se deg om etter en annen forsvarsminister, sier Dansk Folkepartis utenriks-og forsvarspolitiske veteran, Søren Espersen, til statsminister Mette Fredriksen:
Enkelt sagt, handler en sentral del av kritikken om at forsvarsministeren selv vil holde stramt i tømmene i forsvaret. Hun vil være den pressen skal henvende seg til med spørsmål om det danske forsvaret. Bramsen har siden hun med i statsminister Fredriksens sosialdemokratiske regjering sommeren 2019, markert seg med ønsker om å være tydelig og handlekraftig.
Overkjører forsvarssjefen
For stadig flere i forsvaret er det imidlertid blitt for mye. Det toppet seg med et dobbeltintervju i nyhetsbyrået Ritzau nylig.
Byrået ville ha et intervju med den nye forsvarssjefen Flemming Lentfer, men fikk statsråd Bramsen med på kjøpet.
Under intervjuet oppsto forviklinger. Forsvarsministeren skal ha reagert på at journalisten stilte spørsmål direkte til forsvarssjefen og ikke til henne. Dette er hun blitt innkalt på teppe for i Folketinget.
Der omtalte hun forsvarssjefen som «styrelesesjef». Bramsen mener at forsvarssjefen er å betrakte som en hvilken som helst annen etatsjef i offentlig forvaltning. Det har satt sinnene i kok i forsvaret, fordi mange der mener at Bramsen tar autoriteten fra forsvarssjefen ved å kalle ham noe annet enn forsvarssjef. Det skal også være flere danske journalister som har bedt om intervju med forsvarssjefen, men fått forsvarsministeren i stedet.
Flere faglige organisasjoner i Forsvaret har bedt Bramsen om å legge om sin stil. De advarer i en debattartikkel i Berlingske om den «detaljeorienterede styring af Forsvarets og Forsvarschefens eksterne kommunikation, herunder kommunikationen med offentligheden.»
Mangeårig maktkamp
En annen sosialdemokrat, Nick Hækkerup, var forsvarsminister fra 2011 til 2013. Han fikk laget en ny organisering hvor forsvarskommandoen ble rullet inn i Forsvarsdepartementet. Det gjorde han fordi det den gangen hadde vært flere eksempler på at forsvaret hadde kjørt sitt helt eget løp.
Et tiår tilbake hadde Forsvaret vært for egenrådig i forhold til Forsvarsdepartementet. Nå går kritikken motsatt vei. Bramsen beskyldes for å legge for mye energi i å slå i bordet fra sin plass ved bordenden.
Vil trolig overleve
Det blir neppe flertall i Folketinget for å fjerne forsvarsministeren, men Dansk Folkeparti er ikke alene i sin kritikk. Danske Høyre, Det konservative folkeparti og det største borgerlige partiet Venstre langer ut mot Bramsen.
Venstres forsvarstalsmann Lars Christian Lilleholt etterlyser at statsminister Fredriksen kommer på banen.
– Vis oss at forsvarssjefen har tillit. At Forsvarets ledelse har tillit. Sørg for å få bukt med den svært dårlige stemningen i Forsvaret. Der har statsministeren, som forsvarsministerens øverste sjef, et ansvar, sier Lilleholt.