Nyheter:

Saken mot den tidligere hærsjefen går i retten i Viborg.
Saken mot den tidligere hærsjefen går i retten i Viborg.

Tidligere dansk hærsjef møter i retten, tiltalt for maktmisbruk

Generalmajor Hans-Christian Mathiesen nekter straffskyld for de fem punktene i tiltalen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Rettssaken i Viborg starter mandag, skriver det danske nyhetsbyrået Ritzau.

– Det er fem tiltalepunkter i anklageskriftet, og min klient nekter skyld i samtlige, sier Mathiesens advokat, Torben Koch.

Hans-Christian Mathiesen.
Hans-Christian Mathiesen.

Ifølge tiltalen skal Mathiesen ha misbrukt sin stilling til å endre noen av opptakskravene slik at kjæresten hans kom inn på en ettertraktet utdannelse i Hæren. Han skal også ha vist kjæresten e-poster med fortrolig innhold og ha forsøkt å få en oberst til å utnevne henne til major, noe som ikke skjedde.

I tillegg skal han ifølge tiltalen ha løyet til forsvarssjefen og ha fått sin sekretær til å lage bryllupsinvitasjoner for ham i arbeidstiden.

Tiltalepunktene

Straffeloven:

  • I tiden fram til 23. februar 2016 skal han ha misbrukt sin stilling til å endre på kriteriene for opptak ved Hærens operasjons- og ledelsesutdannelse (OFU). Dette har han ha gjort for å sørge for at kjæresten kunne bli tatt opp, hvilket hun ble.
  • Å gi kjæresten tilgang til sin innboks og videresende fortrolige e-poster til henne, som blant annet inneholdt opplysninger forbeholdt Forsvarets øverste ledelse og personalsaker mot andre ansatte i Forsvaret.
  • Forsøk på å misbruke sin stilling som hærsjef ved å få en oberst til å ansette kjæresten i stillingen som major.

Den militære straffeloven:

  • Å ha løyet til forsvarssjefen da denne flere ganger spurte om rykter om forholdet vedrørende OFU-utdannelsen hadde noe rot.
  • Å få sin sekretær og en stabsassistent til å printe og beskjære bryllupsinvitasjoner til hans og kjærestens forestående bryllup.

Kilde: Ritzau og tv2.dk.

Det danske forsvarsdepartementets auditørkorps mener tiltalepunktene er så alvorlige at det bør foreligge fengselsstraff. Auditørkorpset har som militær påtalemyndighet i Danmark til oppgave å etterforske og behandle militære straffesaker. Auditørkorpset er underlagt forsvarsdepartementet, og er uavhengig av forsvaret og det militære kommandosystemet.

Danske DR direkterapporterer fra retten her,

Mathiesen har ikke vært på jobb mens saken er blitt etterforsket etter at den sprakk i oktober 2018. Stillingen som hærsjef har Michael Lillesgaard overtatt. Rett før årsskiftet ble tiltalen tatt ut, ifølge DR.dk.

En av dem som skal vitne i saken, er forsvarssjef Bjørn Bisserup.

Saken ble kjent etter at det danske forsvarsnyhetsnettstedet Olfi.dk omtalte anklagene på bakgrunn av anonyme kilder.

Olfi-redaktør Peter Ernstvedt Rasmussen er en av dem som vil sitte på tilhørerbenken under rettssaken.

– Det virker som om at alle involverte og overordnede ansvarlige i denne saken har hatt det travelt med å distansere seg fra ham. Selv om alle visste hva som foregikk. Og jeg har aldri opplevd en ledelse som tar så lite ansvar for sine egne feil som tilfellet er i Forsvaret, sier Rasmussen til DK.

Etter planen vil det foreligge en dom i saken 19. mai.

Powered by Labrador CMS