Nyheter

UTVISER: Utenriksminister Ann Linde på tirsdagens pressekonferanse der hun fortalte at Sverige vil utvise russiske diplomater.

Flere russiske diplomater er uønsket i Danmark og Sverige

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier regjeringen vurderer å følge etter ved å kaste russiske diplomater ut av Norge.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er åpenbart at Russland har begått krigsforbrytelser i Ukraina, sa utenriksminister i Sverige Ann Linde på en pressekonferanse tirsdag før hun kunngjorde utvisningene.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– I dag har UD besluttet å utvise tre russiske diplomater som ikke arbeider i Sverige i henhold til Wien-konvensjonen for diplomatiske forbindelser, sa Linde, ifølge NTB.

Utvisningene skjer etter at et stort antall personer i sivile klær ble funnet drept i byen Butsja like utenfor Kyiv få dager etter at russiske soldater trakk seg ut av området.

Les også: Russland anklager Ukraina for «å arrangere» bilder av drepte sivile

Linde beskriver bildene fra Butsja og andre steder i Ukraina som dypt sjokkerende.

– Russlands ambassadør i Stockholm har i dag blitt kalt inn til UD for å ta imot Sveriges og EUs kraftige fordømmelse, sier hun.

Danmark utviser 15 diplomater

I dag ble det også kjent at Danmark utviser 15 russiske diplomater som anklages for å være etterretningsoffiserer. En rekke europeiske land, blant andre Frankrike, Nederland, Belgia, Irland har utvist flere titall russiske diplomater og anklaget dem for å være etterretningsoffiserer.

Les også: New York Times: Sivile ble drept i Butsja før russiske styrker forlot stedet

– Vi finner det riktig for dansk sikkerhet å utvise de 15 etterretningsoffiserene fra den russiske ambassaden. Regjeringen har truffet beslutningen og har orientert utenrikskomiteen om det, sier utenriksminister i DanmarkJeppe Kofod.

– Vi vil sende et klart signal til Russland om at spionasje på dansk jord er uakseptabelt, sier han til dr.dk, skriver NTB.

Russland avviser imidlertid anklagene og varsler at det vil komme reaksjoner på den danske beslutningen.

I en epost til det danske nyhetsbyrået Ritzau skriver den russiske ambassaden at spionasjeanklagen er ubegrunnet.

– Det vil komme en motreaksjon fra russisk side, skriver ambassaden.

Vurderer å følge etter

Forrige uke hadde statsminister Jonas Gahr Støre en times lang samtale med Russlands president Vladimir Putin. Da fortalte han om «klare meldinger» begge veier, fra norsk og russisk side om hvordan de oppfattet krigen i Ukraina.

Nå vurderer Norge å følge opp eksemplene fra nabolandene Danmark og Sverige ved å utvise russiske diplomater, sier Støre.

– Det er diskusjoner som skjer i de ulike landene, det er ikke felles vedtak om det. Men det er en reaksjon på det vi ser av en krigføring som er opprørende, og en manglende russisk vilje til å gjøre noe med det, sier Støre til NTB.

– Kortenkt grep

Det vil kun forverre kommunikasjonen mellom Russland og Europa at så mange europeiske land utviser diplomater, mener Kreml. I Russland reageres det på at fler titalls russiske diplomater er uønsket.

NØDVENDIG: Diplomatisk kommunikasjon er nødvendig for å finne en løsning, sier Kremls talsmann Dmitrij Peskov.

– Å stramme inn mulighetene for diplomatisk kommunikasjon i en såpass enestående krisesituasjon er et korttenkt grep som kun vil gjøre kommunikasjonen vår vanskeligere. Slik kommunikasjon er nødvendig for å finne en løsning, sier Kremls talsmann Dmitrij Peskov.

Over 100 utvist

Over 100 russiske diplomater er blitt utvist fra europeiske land de siste dagene, mange av dem på grunn av anklager om spionasje.

Sist i rekken som utviser russiske diplomater er Spania.

Les også: Dette er våpnene Ukraina har fått

«Om lag 25» russiske diplomater må forlate Spania, kunngjorde utenriksminister Jose Manuel Albares på en pressekonferanse tirsdag.

– De ulidelige bildene vi har sett etter massakren av sivile i Butsja mens russiske styrker trakk seg tilbake, vekker stor avsky blant oss, sier Albares, skriver NTB.

Powered by Labrador CMS